Κουβεντιάζοντας με τον Βασίλη Τολιόπουλο

Μπορεί να μην είναι καν 21 ετών (τον Ιούνιο μπαίνει στα 22), μπορεί να μην του άρεσε ποτέ το σχολείο, μπορεί να μεγάλωσε στις συνοικίες του Ταύρου, κοντά στο γήπεδο του Φωστήρα, αλλά έχει καταφέρει ήδη πολλά στην ζωή του. Όχι με τα βιβλία, όχι με την ποδοσφαιρική μπάλα, ούτε με την… στέκα του μπιλιάρδου που λατρεύει, αλλά με την «σπυριάρα»!

Προσιτός, ευδιάθετος, κοινωνικός, μα πάνω απ’όλα παιδί με την καλή σημασία της λέξης! Με όρεξη και σχέδια για το μέλλον, σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που παραχωρεί, ο Βασίλης Τολιόπουλος, ο νεαρός καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού, μας «συστήνεται», μιλάει για την ζωή του, για τις «αδυναμίες» του, για ποδόσφαιρο, για την Εθνική κ το ΝΒΑ κ.λ.π, σε έναν χώρο διαφορετικό από αυτούς που συνηθίζει να πρωταγωνιστεί…

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Μιχαλάκο

 

Αν είσαι εξίσου καλός με την στέκα, όσο και με την μπάλα του μπάσκετ, την «βάψαμε»! (γέλια)

Βασίλης Τολιόπουλος: Καλός είμαι, όχι τόσο βέβαια αλλά.. υποφερτός! (γέλια)

Μίλησες μας για σένα, πώς ήσουν σαν άνθρωπος μικρός; «Aλητεία» ή ήσυχο παιδί;

Πολύ ήρεμος, μπάσκετ μόνο, άντε και κανένα «ποδοσφαιράκι», αλλά τίποτα το ιδιαίτερο..

Ήσουν ο καλός ο μαθητής που διαβάζει ή προτιμούσες τις παρέες,βόλτες κ.λ.π;

Καμία σχέση! Γενικά η σχέση μου με το σχολείο ήταν να κατέβω στο προαύλιο και να παίξω μπάσκετ.

Αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια

Οι γονείς σου, τι έλεγαν; «Άσε το μπάσκετ και προχώρα στην ζωή σου, κοίτα τα μαθήματά σου μήπως κάνεις και κάτι άλλο παράλληλα»;

Αυτό λέγανε. «Κοίτα τα μαθήματά σου πρωτίστως και με το μπάσκετ ασχολήσου για την πλάκα σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις». Δεν περίμεναν πως θα παίξω επαγγελματικά!

Πότε «έπιασες» τον εαυτό σου να θέλει να παίζει μπάσκετ; Να πεις «εδώ είμαστε»!

Στα 8 μου, όταν έπαιζα με την παρέα μου και όσο μεγάλωνα και έβλεπα πως είμαι καλός, το πίστευα περισσότερο.

Οι φίλοι σου τι σου είχαν πει, πως σε αντιμετώπιζαν; Σε παρότρυναν να συνεχίσεις ή σου έλεγαν τα ίδια λόγια με τους γονείς σου;

Παίζαμε συνέχεια μαζί, με έβλεπαν ότι παίζω καλά, με παρακολουθούσαν και στον Πανιώνιο και είμαι πολύ ικανοποιημένος από εκείνους, Με πίστεψαν πολύ!

Η επόμενη μεγάλη του αγάπη, πέραν του μπάσκετ, το μπιλιάρδο.

Αν δεν είχες ακολουθήσει τα βήματα του μπάσκετ, τι επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Πάλι στον χώρο του αθλητισμού, είτε με το μπιλιάρδο είτε με το ποδόσφαιρο, ήμουν πολύ καλός τερματοφύλακας σε μια ομάδα που είχαμε στην Κυπαρισσία, όπου είχαμε εξοχικό.

Συνήθως λένε, πως τέρμα και άμυνα βάζουμε όσους βαριούνται ή δεν παίζουν καλά (γέλια)

Και αμυντικός ήμουν καλός, αλλά τερματοφύλακας ήμουν πραγματικά καλός…

Εσύ σαν νέος, δεν είσαι ακόμα 21 ετών, τι συμβουλεύεις τα παιδιά της ηλικίας σου που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ; Να ασχοληθούν με το μπάσκετ, με δουλειά και προπόνηση κάτι μπορεί να γίνει ή να κάνουν και κάτι άλλο στην ζωή τους και το μπάσκετ να το έχουν απλά σαν χόμπι;

Αυτό θα το κάνεις στα 12-13 σου χρόνια περίπου, σίγουρα θα σκέφτεσαι πρώτα κάτι άλλο, θα έχεις το μπάσκετ σαν χόμπι και αν δεις πως μέσα από τις προπονήσεις εξελίσσεσαι και προχωράς, τότε να το δεις αλλιώς. Γενικά, το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι προβεβλημένο αρκετά, αν είσαι καλός, μπορείς να βρεις τις προϋποθέσεις να προχωρήσεις.

Έχει σημασία, ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, το πόσο αγαπάς το άθλημα που ασχολείσαι;

Σαφέστατα, αν βαριέσαι και δεν σου αρέσει και τόσο, σίγουρα δεν θα πετύχεις.

Θα έχεις ακούσει για το μπάσκετ περί «συστήματος», «κλικών» κ.λ.π. Θεωρείς πως υπάρχουν και αν υπάρχουν είναι σε τέτοιο βαθμό που μπορεί ένας ταλαντούχος αθλητής να «χαντακωθεί»;

Σίγουρα υπάρχουν! Αυτό ξεκινάει από τα μικρά, ερασιτεχνικά σωματεία και όσο μεγαλώνεις και ανεβαίνεις επίπεδο, αυτό γιγαντώνεται! Σίγουρα, πρέπει ο κάθε αθλητής να έχει κάποιες γνωριμίες, κάποιους που θα σε βοηθήσουν αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Αν δεν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, δεν προχωράς. Κάποια κλήση σε μικρές Εθνικές ή μια θέση στο ρόστερ κάποιας ομάδας, δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι είσαι καλύτερος από κάποιον άλλον.

Χάνονται ταλέντα στην Ελλάδα;

Αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, δεν θα χαθείς! Πιστεύω πως δεν υπάρχουν παντού κλίκες. Κάποιος θα σε δει, θα σε πιστέψει και στο τέλος θα παίξεις εκεί.

Πάμε λίγο στον Πανιώνιο. Πώς ήταν τα πρώτα σου βήματα εκεί, πώς είναι γενικότερα η οργάνωση στην ομάδα της Νέας Σμύρνης και πόσο εστιάζουν στις μικρές ηλικίες;

Προσπαθώντας να φανούμε “ανταγωνιστικοί”

Ο Πανιώνιος εδώ και χρόνια έχει τις καλύτερες υποδομές στην Ελλάδα. Έχουν τις περισσότερες επιτυχίες.

(διακόπτει την απάντηση του για να μου πει… «Καλός είσαι στο μπιλιάρδο πλάκα-πλάκα») (γέλια)

Το «παλεύω»!

Θα με κάνεις να παίξω πιο σοβαρά! (γέλια)

Στο τέλος θα κάνουμε «ταμείο». Θα σε αποπροσανατολίσω… Σε βοήθησε ο Πανιώνιος στην καριέρα σου;

Πάρα πολύ. Ειδικά οι προπονητές μου. Οι κ. Θανάσης Κωνσταντώνης, Ίκαρος Φατούρος,  Βαγγέλης Δεγαϊτης, Δημήτρης Καψοκέφαλος με βοήθησαν πάρα πολύ. Είναι εκπληκτικοί προπονητές και πάνω από όλα εκπληκτικοί άνθρωποι. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ όταν έφυγαν.

Πώς βλέπεις την νέα αρχή που κάνει ο Πανιώνιος; Έμπειροι άνθρωποι στον πάγκο (Οικονόμου) αλλά και στο ρόστερ (Πελεκάνος).

Σίγουρα είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, έχουν φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο, πιστεύω θα ανέβουν στην Α1 γιατί το αξίζουν. Από κει και πέρα, θεωρώ πως με τις κατάλληλες κινήσεις να μείνει η ομάδα για πολλά χρόνια στην πρώτη κατηγορία.

Κεφάλαιο Ίκαρος. Πρώτη σου επαγγελματική ομάδα.

Η ομάδα ήταν στην Χαλκίδα, εγώ ήμουν ακόμα Τρίτη Λυκείου, ήταν λίγο δύσκολο.

Πώς είναι για ένα παιδί, που δεν έχει τελειώσει ακόμα το σχολείο, να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα και να παίξει σε υψηλό επίπεδο, επαγγελματικό μπάσκετ;

Δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στην ομάδα, γιατί ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα. Σε 45’ ήμουν σπίτι μου, απλά ήταν δύσκολες κάποιες συγκυρίες, θέματα οργάνωσης , μαζί με το γεγονός ότι δεν έπαιζα πολύ, με προβλημάτιζε και δεν περνούσα τόσο καλά.

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα άλλαζες κάτι από εκείνη την χρονιά;

Δεν ήμουν ο πρώτος «τροχός της αμάξης», οπότε δεν μπορούσα να κάνω και περισσότερα πράγματα, αλλά όχι, δεν μετάνιωσα που πήγα, ούτε θα άλλαζα κάτι. Γνώρισα πολλά καλά παιδιά στην Χαλκίδα, έχω κρατήσει ακόμα και σήμερα επαφές, οπότε δεν θα το άλλαζα αυτό με τίποτα.

Τι λέει για Ίκαρο και Κολοσσό “καθαρίζοντας” το τραπέζι

Καλό αυτό. Πάμε λίγο Κολοσσό Ρόδου;

Ω! Η καλύτερή μου. Βέβαια δεν ξέρω αν το έχεις δει, έχω φτάσει στην μαύρη! (γέλια)

Καθαρή η μαύρη, μην βρει με άλλη… (και κάπως έτσι πήρα το «τρίγωνο» να «στήσω» μπάλες! )

Δεν μου λες για Κολοσσό, μήπως ξεχαστείς; (γέλια)

Στον Κολοσσό πέρασα απίστευτα, η ομάδα ήταν τρομερή, το νησί είναι πανέμορφο, με ευνόησαν και οι συγκυρίες και πέρασα γενικώς πάρα πολύ ωραία.

Πιστεύεις πως είναι «Σχολείο» ο Κολοσσός; Από την ομάδα έχουν περάσει μεγάλες και ισχυρές προσωπικότητες, όπου μετέπειτα έκαναν «άλματα» στην καριέρα τους, όπως ο κόουτς Σφαιρόπουλος, ο Μάικ Τζέιμς και πολλοί ακόμα.

Πιστεύω πως κάνει σωστή δουλειά στο τμήμα σκάουτινγκ. Κάνει πολύ καλές ανακαλύψεις και επιλογές παικτών. Για παράδειγμα, ο Τζέιμς που βρήκαν έπαιζε στην Α2 Ιταλίας, δεν τον ήξερε κανείς! Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ο κόουτς Κουταλιανός έλεγε στον μάνατζερ του τον κ. Κατσαρό «που τον βρήκατε αυτόν, θα τον δώσουμε πουθενά» κ.λ.π

 

Κάνουν όμως και καλή δουλειά στην διαχείριση κάθε παίκτη.

Σίγουρα! Αυτό φαίνεται περισσότερο και από την πορεία της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια. Έχει βγει έκτη, έβδομη και φέτος παλεύει ακόμα και για πεντάδα με ομάδες όπως ο Άρης. Υπάρχει και τρομερό κλίμα στην ομάδα. Υπάρχει οργάνωση, οι πρόεδροι είναι επαγγελματίες, αγαπούν την ομάδα, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και αυτό μετρά πολύ, ειδικά στην Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να νιώθει ο παίκτης κοντά στην ομάδα, μην νιώθει μόνος.

Νιώθεις καλύτερα όταν ξέρεις πως έχεις κάποιον να τον εμπιστευθείς και να τον έχεις δίπλα σου.

Λογικά η κουβέντα θα φτάσει στον Ολυμπιακό. Πώς έφτασε η πρόταση, πώς ένιωσες, σε ποιον το είπες πρώτα, τι είπαν οι γονείς και οι φίλοι. Πες τα μας όλα.

Αμέ, γιατί όχι.

(Διακόπτει, γιατί παίρνει και αυτή την παρτίδα και κάνει «μαθήματα» στο πώς να πιάνει την στέκα ο φίλος μας, Βαγγέλης Δημητράκης).

Μου ήρθε λίγο ξαφνικό, δεν το περίμενα. Είχα μιλήσει με τον κόουτς Λυκογιάννη, είχαμε πει να μείνω στην ομάδα έναν ακόμα χρόνο με αυξημένο χρόνο συμμετοχής, διαφορετικό ρόλο στην ομάδα, καθώς από τρίτο play maker θα γινόμουν δεύτερος. Ήρθε μια μέρα σπίτι μου ο μάνατζερ μου και μου ανακοινώνει πως «έχουμε πρόταση από τον Ολυμπιακό»! Όλα ξαφνικά! Δεν είχα πει, δεν είχα συζητήσει τίποτα με κανέναν! Συμπλήρωσε ο μάνατζερ μου πως «όχι απλά υπάρχει πρόταση, αλλά έχουμε φτιάξει ήδη τα χαρτιά του συμβολαίου» . Η απάντηση μου φυσικά ήταν θετική, όταν έρχονται τέτοιες ευκαιρίες στην ζωή σου, δεν αρνείσαι! Χίλιες φορές να πας να δοκιμάσεις την τύχη σου και αν διαπιστώσεις πως δεν μπορείς να ανταποκριθείς να επιστρέψεις στον Κολοσσό, παρά να συνεχίσεις στην ομάδα σου και να αναρωτιέσαι μετά από χρόνια «γιατί δεν πήγα».

Νιώθεις τυχερός; Δεν είσαι καν 21 και έχεις κατακτήσει ήδη το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό! Μήπως είσαι ευλογημένος; Μήπως τα κατάφερες όλα απλά με την αξία σου ή τελικά όλα μαζί;

Συγκυρίες, τύχη, δουλειά. Ο καθένας που παίζει στην συγκεκριμένη ομάδα αυτομάτως διεκδικεί ένα πρωτάθλημα.

Το γεγονός πως έμεινες στην ομάδα, ενώ κάποια άλλα παιδιά φεύγουν δανεικοί, είναι δείγμα και αποτέλεσμα δουλειάς;

Δεν σημαίνει πως κάποια παιδιά που φεύγουν δανεικοί έχουν δουλέψει λιγότερο από μένα. Ήταν προς όφελος της ομάδας να πάνε εκεί, να πάρουν παιχνίδια στα «πόδια» τους, να αποκτήσουν εμπειρίες. Μπορεί στο μέλλον να πάω και εγώ κάπου δανεικός. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Όταν μιλάει για Ολυμπιακό και την απρόσμενη πρόταση που του έγινε

Νιώθεις πίεση όταν ο προπονητής σου, με τον τρόπο του, σου δείχνει τεράστια εμπιστοσύνη, σε πιστεύει και σου λέει «κάτσε στην ομάδα και απόδειξε πως μπορείς περισσότερα». Νιώθεις κατά κάποιο τρόπο «υποχρεωμένος»;

Η «υποχρέωση» είναι πάνω απ’όλα με τον εαυτό σου. Να δουλέψεις πολύ και αν είσαι καλός και ακολουθείς τις οδηγίες του προπονητή σου, θα παίξεις. Προσωπικά δεν αισθάνομαι κάποια «υποχρέωση». Όποτε μπαίνω να παίξω το χαίρομαι. Ήξερα πάντα τον εαυτό μου, ήξερα τις δυνατότητες μου και απλά το απολάμβανα.

Θες ακόμα 7 πόντους για να φτάσεις τους 100 στο πρωτάθλημα. Άλλοι προσωπικοί στόχοι πέρα από τους γνωστούς στόχους της ομάδας;

Δεν το γνώριζα καν αυτό! Δεν κοιτάζω πόσους πόντους να βάλω, κοιτάζω να παίζω καλά, να βελτιώνομαι και να κάνω αυτό που μου ζητάει ο προπονητής. Συγκεκριμένα, θέλω πολύ να καθιερωθώ στον Ολυμπιακό!

Που πιστεύεις υπερτερεί και που υπολείπεται ο φετινός Ολυμπιακός  έναντι του μεγάλου του αντιπάλου, του Παναθηναϊκού;

Το μεγαλύτερο μας γνώρισμα είναι η άμυνα. Είμαστε η καλύτερη άμυνα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερη προσοχή στην επίθεση σε κάποια παιχνίδια που «κολλάμε», αλλά δεν υστερούμε κάπου έναντι του Παναθηναϊκού. Άνθρωποι είμαστε βεβαίως, κάποια στιγμή δεν θα είμαστε καλοί είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση, αλλά η ομάδα έχει κτιστεί ιδανικά, έχει από τα πληρέστερα ρόστερ της Ευρώπης και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Δεν μου αρέσει να συγκρίνω ομάδες, αν παίζουμε καλά θα κερδίσουμε..

Θα κλείσει η «ψαλίδα» στο πρωτάθλημα; Μπορούν κάποιες άλλες ομάδες να παρουσιαστούν πολύ δυνατές και να «σπάσουν» αυτό το «μονοπώλιο»; 

Σίγουρα ομάδες ιστορικές όπως η Α.Ε.Κ και ο Άρης έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Ο Άρης από τότε που επένδυσε χρήματα και μπόρεσε να κάνει σπουδαίες μεταγραφές έχει βελτιωθεί, η Α.Ε.Κ κάνει μονίμως σταθερά βήματα ανόδου και πιστεύω σε λίγα χρόνια με τις σωστές κινήσεις θα φτάσουν σε σημείο να διεκδικούν τίτλους. Είναι καλό για το άθλημα και το πρωτάθλημά μας, να έχουμε δυνατές ομάδες. Γίνεται πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ο κόσμος το απολαμβάνει περισσότερο και το απολαμβάνουμε και εμείς.

Το μεγάλο του όνειρο, η Εθνική ανδρών

Έχεις αγωνιστεί με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες. Δεν υπάρχει κάποια που να μην έχεις φορέσει το εθνόσημο. Να φανταστώ είναι το όνειρό σου η Εθνική Ανδρών;

Εννοείται! Δεν χρειάζεται να το συζητάμε καν.

Τι πιστεύεις φταίει και τα τελευταία χρόνια η Εθνική κάνει βήματα «πίσω» και δεν είναι ανταγωνιστική στο να διεκδικεί τίτλους όπως τα περασμένα χρόνια;

Κυρίως ότι δεν υπάρχει σταθερός προπονητής. Όταν αλλάζει κάθε λίγο ο προπονητής δεν βοηθάει την ομάδα. Πιστεύω πως πρέπει να στηρίζεται ο εκάστοτε προπονητής και να υπάρχει πίστωση χρόνου. Δεν γίνεται να έρχεται ο προπονητής και να παίρνει αμέσως Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως ο κόουτς Γιαννάκης είχε πίστωση χρόνου όταν ήρθε στην Εθνική και είδαμε τι κατάφερε.

Χωρίς να μου πεις όνομα και σε φέρω σε δύσκολη θέση, ποιου προπονητή η φιλοσοφία ταιριάζει σε αυτό που θέλει να κάνει η Εθνική τώρα, δηλαδή να κάνει μια νέα αρχή αλλά να είναι και αναγνωρισμένης αξίας για να «πάει» η Εθνική βήματα παρακάτω;

Αν και δεν είμαι ο κατάλληλος για να το πω αυτό, γνωρίζω από μικρό παιδί πως όταν ακούς την λέξη «Εθνική» αμέσως σκέφτεσαι «Γιαννάκης». Έχουν αλλάξει πολλοί προπονητές όμως, επομένως δεν ξέρω ποιος είναι ο καταλληλότερος για την Εθνική. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο προπονητής πρέπει να είναι «Full Time», διαφορετικά στην πρώτη «στραβή» θα ακουστούν διάφορα. Πρέπει να τους δώσουμε λίγο χρόνο, δεν φταίνε συνέχεια οι προπονητές..

Έχεις παίξει με τον μικρό Αντετοκούνμπο, τον Κώστα με την Κ-20 στην Χαλκίδα. Μπορεί να γίνει καλύτερος από τα αδέρφια του και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει σε αυτήν την οικογένεια; Τι είναι αυτό που τους διακρίνει και έχουν προχωρήσει τόσο μπροστά στην ζωή τους;

Έχουν τρομερά αθλητικά προσόντα! Ο Γιάννης κάνει μαγικά πράγματα στο ΝΒΑ, ενώ και ο Θανάσης πάει πολύ καλά με την Ανδόρα, κυρίως λόγω σωματικών προσόντων. Δεν έχω ξαναδεί σε καλαθοσφαιριστές τέτοια προσόντα.

Μιλώντας με τον Γιάννη για… τον Γιάννη!

Όσον αφορά στον Γιάννη, τι είναι αυτό που τον διακρίνει και έχει κάνει τόσο μεγάλα άλματα στην καριέρα του;

Πρώτα απ’όλα είναι πολύ καλά παιδιά και υπέροχοι χαρακτήρες απ΄όσο γνωρίζω. Έχει τρομερά προσόντα, ακόμα ψηλώνει, έχει τεράστια χέρια και παρά το ύψος του μπορεί να χειριστεί την μπάλα σαν play maker. Δεν γίνεται να μην παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο ένας τέτοιος παίκτης.

ΝΒΑ. Θα ήθελες να παίξεις ποτέ, το έχεις σαν ενδεχόμενο; Με την καλή έννοια, «ζηλεύεις» αυτό που έχει ο Γιάννης;

Θα ήθελα να έχω αυτό που έχει ο Γιάννης, ναι! Το όνειρο κάθε παίκτη είναι να αγωνιστεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Αυτό και να αγωνιστεί με την Εθνική Ανδρών. Δεν το σκέφτομαι αυτή την στιγμή και δεν ξέρω αν έχω τις ικανότητες για να παίξω στο ΝΒΑ. Ποτέ δεν ξέρεις.

Γιατί πιστεύεις οι Έλληνες παίκτες (με εξαίρεση τον Γιάννη), ενώ είχαν προτάσεις και μερικοί δοκίμασαν την τύχη τους εκεί, δεν έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ;

Οι περισσότεροι δεν είχαν τα προσόντα του Γιάννη. Ο Γιάννης είναι φτιαγμένος για το ΝΒΑ. Οι Έλληνες παίκτες είναι δομημένοι για να ταιριάξουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, να αφομοιώνουν συστήματα και να φτιάξουν έτσι το μπάσκετ, ενώ ο Γιάννης είναι τρομερός στο «ανοιχτό» γήπεδο. Βέβαια θεωρώ πως κάποιοι παίκτες θα έπρεπε να το κυνηγήσουν περισσότερο το ΝΒΑ.

Μελλοντικοί στόχοι δικοί σου;

Κυρίως να καθιερωθώ στον Ολυμπιακό. Δεν μου αρέσει να βάζω μεγάλους μακροχρόνιους στόχους. Μου αρέσει να βάζω στόχους μικρούς και εφικτούς.

Μια λέξη για κάθε όνομα που άκουγε. Λέτε να δυσκολεύτηκε;

Χόμπι, ελεύθερος χρόνος;

Δεν βλέπεις; (γέλια) Μπιλιάρδο και τώρα τελευταία πολύ Fifa στην κονσόλα.

Με το μπιλιάρδο απ΄όσο βλέπω ασχολείσαι συστηματικά. Πόσο καιρό παίζεις;

Από πρώτη-δευτέρα γυμνασίου περίπου. Το είχα παρατήσει τελείως, έπαιξα ξανά στην Ρόδο αλλά ελάχιστα, ενώ από πέρυσι που πήγα στον Ολυμπιακό παίζω σχεδόν κάθε μέρα.

Θα σου λέω μερικά ονόματα και θέλω από σένα να μου λες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται. Η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό σου.

Χμμ… Για πες!

 • Κόουτς Κουταλιανός- κόουτς Λυκογιάννης

Δύσκολα μου βάζεις τώρα.. Τον κόουτς Κουταλιανό δεν τον γνώρισα αρκετά, έμεινε σχεδόν ένα μήνα στην ομάδα μαζί μου, γι’αυτό δυσκολεύομαι λίγο. Από την άλλη ο κόουτς Λυκογιάννης ήταν λίγο φωνακλάς, αλλά και άψογος επαγγελματίας.

 • Κόουτς Σφαιρόπουλος

ΑΜΥΝΑ!!! Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Έχει νοοτροπία νικητή και είναι αρκετά απαιτητικός.

 • Κόουτς Παπαθεοδώρου

Εθνική! Ήμουν σχεδόν τέσσερα χρόνια μαζί του, του αρέσει το γρήγορο παιχνίδι στο Transition, αλλά γενικά είναι και εκείνος αρκετά απαιτητικός.

 • Βασίλης Σπανούλης

Τι να πρωτοπώ. Νικητής! Ηγέτης! Ο καλύτερος αρχηγός που έχω γνωρίσει γιατί δεν είναι μόνο στο παρκέ αρχηγός, μας μιλάει στα αποδυτήρια, κρατάει ένα σωστό και καλό κλίμα στην ομάδα. Γενικά ο Βασίλης είναι πρότυπο για τα νέα παιδιά και σαφώς και δικό μου!

 • Γιώργος Πρίντεζης

Άρρωστος Ολυμπιακός! Πεταχτάρι! Ο τελικός της Πόλης το 2012 θα τον συνοδεύει πάντα. Είναι τρομερός παίκτης και τρομερός χαρακτήρας.

 • Δημήτρης Διαμαντίδης

«Τα κάνω όλα και συμφέρω» . Παίκτες «τέρατα» του μπάσκετ που δεν χρειάζεται να πεις πολλά για εκείνους.

 • Νίκος Γκάλης

Δεν τον έχω δει πολύ. Σκόρερ, ξέρω πως δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον αντίπαλο να αντιδράσει! Άλλαξε την ιστορία του μπάσκετ στην Ελλάδα. Από τους καλύτερους παίκτες που έβγαλε ποτέ η χώρα μας.

 • Γιώργος Βασιλακόπουλος

Δύσκολα μου βάζεις! Θα πω απλά… Πρόεδρος της Ομοσπονδίας!

Μήνυμα Ελήφθη! (γέλια)

Αφού παίζεις και ποδόσφαιρο. Μέσι ή Ρονάλντο;

Μέσι με χίλια!

Άρα αγαπημένη ομάδα η Μπαρτσελόνα;

Εννοείται! (με απειλητικό ύφος)

Πελέ ή Μαραντόνα;

Αν και δεν τους έχω δει τόσο, θα πω Πελέ γιατί ο Μαραντόνα ήταν πιο showman!

Λεμπρόν ή Κόμπι; Ο Τζόρνταν είναι εκτός συναγωνισμού!

Κόμπι. Είμαι γενικότερα «Lebron hater». Όντως ο Τζόρνταν δεν συγκρίνεται, αλλά ο Κόμπι ήταν ό,τι πιο κοντινό του έχει υπάρξει σε παίκτη.

Ίβκοβιτς ή Ομπράντοβιτς;

Άδικη σύγκριση! Δεν μπορείς να πεις εύκολα. Θα πω ισάξιοι.

Πριν σε αποχαιρετίσουμε, θέλω να δώσεις μια συμβουλή, ένα μήνυμα προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ, τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν ούτως ώστε να φτάσουν στην δική σου πορεία, ενδεχομένως και ακόμα καλύτερα.

Τελικά παίζει εξίσου καλά και μπιλιάρδο!

Να μην απογοητεύονται! Υπάρχουν «παραγάδια» και μπορεί εύκολα ένας νέος να απογοητευτεί από μια μη κλήση στην Εθνική ή ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Ανοησίες. Αν κάτσει και δουλέψει και το συνδυάσει με ταλέντο, τότε σίγουρα θα προχωρήσει στην καριέρα του. Δουλειά και πίστη στον εαυτό σου!

Αυτός ήταν ο Βασίλης Τολιόπουλος τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας έδωσε! Ένας «έμπειρος» νέος, με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Κυνήγησε το όνειρό του από μικρό παιδί και τελικά το κατάφερε. ΘΑ καταφέρει να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό; Θα κληθεί στην Εθνική; Θα παίξει κάποτε στο ΝΒΑ; Να έχει πάντα υγεία και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει να εκπληρώσει KAI αυτά τα όνειρά του.

Ευχαριστούμε θερμά:

 • Ta Champions Billiards Club, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη

https://www.facebook.com/championclubneasmirni/

 • Τον φίλο και φωτογράφο Άγγελο Βίνι

https://www.facebook.com/angelo.vnrts

 • Τον Βαγγέλη Δημητράκη, που βοήθησε από την αρχή έως το τέλος για την υλοποίηση της συνέντευξης.

  Με τον καλό φίλο, Βαγγέλη Δημητράκη (κέντρο)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100004351697897

Δείτε εδώ ένα βίντεο της συνέντευξης με τον Βασίλη Τολιόπουλο: