Οι περισσότεροι από μας στα πλαίσια της διασκέδασης, του χαβαλέ και κυρίως όταν βγαίνουμε αντροπαρέα, έχουμε κρατήσει μια στέκα μπιλιάρδου στα χέρια μας. Οι παλιότεροι συνήθιζαν, σαν πιο σκληροί και πιο …μάχιμοι να παίζουν γαλλικό μπιλιάρδο. Εκείνο το “άχαρο” για μερικούς, εντυπωσιακό και πιο επιδέξιο για τους ειδικούς, παιχνίδι, όπου παίζεις με τρεις μπάλες και πρέπει με την μια δική σου να βρεις τις άλλες δύο και να πάρεις πόντο.

σνουκερ αμερικανικο

Τα τελευταία χρόνια είναι διαδεδομένο στη χώρα μας το αμερικάνικο μπιλιάρδο. Πιο απλό και με περισσότερη την έννοια “τύχη” στο λεξιλόγιο του παιχνιδιού. Ναι, αυτό το μικρό τραπέζι με τις  έξι τρύπες και τις μπάλες (μονόχρωμες και δίχρωμες) που θα πρέπει να μπουν σε κάθε τρύπα.

Η νέα μόδα όμως είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά λέγεται Σνούκερ. Για τους γνώστες του αθλήματος δεν είναι καθόλου «νέα» μόδα.  Ανακαλύφθηκε με την τωρινή του μορφή το 1882, ενώ το 1916 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι ερασιτεχνικοί αγώνες. Μόλις το 1927 διεξήχθη το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα σνούκερ, υπό τα βλέμματα και τις χορηγίες του Τζο Ντέιβις, ο οποίος κατέκτησε και το τουρνουά! Παίζεται σε μεγαλύτερων διαστάσεων τραπέζι από το αμερικάνικο (2.24m X 1.12m καθαρός χώρος παιχνιδιού), με 15 κόκκινες μπάλες και έξι «χρώματα» (κίτρινη,πράσινη,καφέ,μπλε,ροζ,μαύρη) οι οποίες έχουν συγκεκριμένη «αξία» σε πόντους(από 1 ως 7) και θέση και επανατοποθετούνται κάθε φορά που τις επιλέγει ένας παίκτης. Μόλις τελειώσουν οι συνδυασμοί κόκκινη-χρώμα, τότε ο παίκτης πρέπει να βάλει όλα τα χρώματα με την παραπάνω σειρά και να τελειώσει η παρτίδα.

σουκερ κεντρικη

Πλέον, με την τηλεόραση να αποτελεί ένα μεγάλο μέσο διάδοσης του αθλήματος, το σνούκερ έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας, όχι μόνο στους αυλικούς όπως γινόταν παλιά, όχι μόνο στην αριστοκρατία, αλλά και σε λαϊκά στρώματα και καθημερινούς ανθρώπους που τους εξιτάρει το κάτι διαφορετικό. Σπορ κατά κύριο λόγο με πρωταγωνιστές Βρετανούς και Κινέζους, αλλά χρόνο με τον χρόνο οι χώρες που αναζητούν περισσότερα τραπέζια σνούκερ, να αναπτύξουν και να προωθήσουν το άθλημα, αυξάνονται.

σνουκερ ο'σαλιβαν

Μην ρωτήσετε για τον πλέον αγαπητό και κατά τεκμήριο καλύτερο παίκτη σνούκερ.. Αυτός και αν είναι μόδα. Λέγεται Ρόνι Ο’Σάλιβαν. Το παρατσούκλι του είναι «Τhe Rocket» (Η Ρουκέτα). Είναι μόλις 35 χρονών και όμως έχει προλάβει να μπει στο πάνθεον την ιστορίας του σπορ.  Έχει πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα στην κατοχή του και συνεχίζει. Μπορεί να «στεκάρει» με τα δύο χέρια εξίσου καλά και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα του ατού.

Πολυνίκης με περισσότερα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι ο Τζο Ντέιβις με 13 συνεχόμενα (΄27-‘40), ακολουθεί ο Φρεντ Ντέιβις με οκτώ, όσα και ο Τζον Πούλμαν και ο Ρέι Ρίρντον, επτά έχει ο Στίβεν Χέντρι, έξι ο Στιβ Ντέιβις και τέσσερα ο Τζον Χίγκινς.

σνουκερ βρετανια

Την περίοδο που διανύουμε διεξάγεται στο «Νησί» το πρωτάθλημα Μ.Βρετανίας. Το περίφημο U.K Championship.  Ο Ο’Σάλιβαν δε συμμετέχει και έτσι δεν δίνει την χαρά στους οπαδούς του να τον απολαύσουν σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση, αλλά δίνουν το παρόν όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Οι εκπλήξεις είναι στην φύση του τουρνουά! Ήδη έχουν αποκλειστεί οι οκτώ από τους 15 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης, με μεγαλύτερες εκπλήξεις, αυτές των αποκλεισμών των Τραμπ και Μπίνγκχαμ. Μένει να δούμε τον τελικό νικητή που θα χριστεί και φαβορί για τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος που αργεί βέβαια ακόμα (Μάιος ’16),αλλά το θέαμα και η αγωνία του σνούκερ είναι εδώ και ήρθε για να μείνει..