Πριν 11 χρόνια, αποκτώντας -μετά από παραίνεση φίλου και στο χαβαλέ- εδώ λογαριασμό, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι μια πλατφόρμα τότε, για ποσταρίσματα τύπου φωτό από διακοπάρες και καλοπέραση, τραγουδάκια και άλλα “εύθυμα” ή -μέχρι και- “ψαγμένα” αποφθέγματα αλιευμένα από το χαώδες διαδίκτυο, θα έπαιρνε τη σημερινή θέση στο δημόσιο διάλογο.

1) Ναι, πλέον τα σόσιαλ μίντια οικοδομούν σθεναρά ένα πεδίο που δεν επιτρέπει να περνούν κακώς “κείμενα” στο ντούκου, ξώφαλτσα και αφιλτράριστα. Ξεμπροστιάζουν, φέρνουν στην επιφάνεια πράγματα που τα κυρίαρχα ΜΜΕ και η ακόμη επικρατούσα ΤV χώνει κάτω από το χαλάκι (βλ. Ικαρία), ενώ οδηγούν μέχρι και στην απόσυρση επικίνδυνων προς ψήφιση νόμων (βλ. πχ μουσικό τρομονόμο). Επιπλέον, φέρνουν στην επιφάνεια θέματα που δε… βολεύουν, δημιουργώντας αναταράξεις (βλ. πχ υποθέσεις “γνωστών ηθοποιών και σκηνοθετών”).

2) Ταυτόχρονα, είναι και αποτελούν “αρένα” που ζητάει αίμα, φιλοξενώντας απόψεις επικίνδυνες, εμπρηστικές ως και απάνθρωπες, ενώ συνιστά πεδίο έκφρασης άκρατου θυμού έως και εκατέρωθεν απειλών. Αρκεί μια βόλτα σε σχόλια χρηστών κάτω από οποιαδήποτε άρθρο ή έστω θέση, που… τυχαίνει να τους βρίσκουν αντίθετους, ακόμη και αν βάσει κοινής λογικής -αν υπάρχει τέτοια- έχουν δίκιο για τον όποιο “θυμό” τους.

3) Είναι επίσης -και λογικό μέσα στον αχανή χώρο της υπερ-πληροφόρησης- ο κατάλληλος χώρος για αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων ή τέλος πάντων μη αξιόπιστης πληροφόρησης. Είναι, είναι και τι δεν είναι…

——-> Μαντέψτε τώρα ποια από τις τρεις ενδεικτικές παραπάνω εξελίξεις των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης μέσα στα χρόνια μοιάζει να κινδυνεύει περισσότερο στην παρούσα φάση στη χώρα που διαφεντεύει ο… Σουλτάνος, συγγνώμη, η κάστα των “αρίστων”.

*******Ο μεγάλος νικητής κερδίζει μάσκα/σεντόνι για πλήρη σωματική κάλυψη και παγουρίνο με πλασίμπο σταγόνες εμβολίου…