Η σημερινή μέρα (12/2) για τους ποδοσφαιρόφιλους, είναι ιστορική. Ακριβώς πριν από 155 χρόνια 12/2/1861 καταγράφηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως, αγώνας ανάμεσα σε δυο συλλόγους. Ο λόγος φυσικά, είναι για την γενέτειρα του ποδοσφαίρου, όπως τουλάχιστον  το γνωρίζουμε σήμερα, στην Αγγλία.

 

σεφιλντΟ πρώτος αγώνας διεξήχθη στο Σέφιλντ της Βόρειας Αγγλίας και πήραν μέρος, η ομώνυμη ομάδα κόντρα στην συμπολίτισσα Χόλαμ. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι γνωστό  σαν «Ντέρμπι του Σέφιλντ» ή σαν « Ντέρμπι των κανονισμών». Η Σέφιλντ μάλιστα, θεωρείται ως η παλαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στην υφήλιο με έτος ίδρυσης το 1857. Δεύτερο ιστορικά σωματείο είναι η Χόλαμ με έτος ιδρύσεως το 1960.
Τα δυο αυτά ιστορικά σωματεία έδωσαν πνοή στο ποδόσφαιρο και κίνητρο σε πολλούς να ασχοληθούν με το άθλημα που σήμερα είναι νούμερο ένα. Ωστόσο, 155 χρόνια μετά έχουν εξαφανιστεί από τον Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Η Σέφιλντ παραμένει ερασιτεχνικό σωματείο και αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League.

 

ΧόλαμΕνώ η Χόλαμ  αγωνίζεται στην Ανώτερη κατηγορία της “Northern Counties East League”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Χόλαμ αγωνίζεται στο αρχικό της στάδιο το Sandygate Road, το οποίο επισήμως αναγνωρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες ως το παλιότερο γήπεδο στον κόσμο. Γήπεδο χωρητικότητας 800 μόνο θεατών, αλλά όπως και να το κάνουμε η Ιστορία είναι αυτή που δίνει την αξία.

 

Ότι και να γίνει σε αυτούς τους συλλόγους όπου και να φτάσουν, ψηλά ή χαμηλά, θα έχουν την «Ταμπέλα» του ιστορικού σωματείου κάτι που είναι τιμητικό από μόνο του… ή σαν σήμερα του ιστορικού αυτου αγώνα. Σήμερα λοιπόν το ποδόσφαιρο γιορτάζει, έκαναν την αρχή και θα είναι για πάντα επίκαιροι… τους ευχαριστούμε.