Η Ferrari είναι πασίγνωστη μάρκα σπορ αυτοκινήτων με έδρα το Maranello. Ιδρύθηκε από τον Enzo Ferrari το 1939 ως τμήμα αγώνων της Alfa Romeo με την ονομασία Auto Avio Costruzioni.

Η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο της αυτοκίνητο το 1940. Ωστόσο, η ίδρυση της εταιρείας ως κατασκευαστής αυτοκινήτων αναγνωρίζεται το 1947, όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο αυτοκίνητο της Ferrari.

Το 2014, η Ferrari χαρακτηρίστηκε από τη Brand Finance ως το πιο ισχυρό εμπορικό brand του κόσμου.  Τον Μάιο του 2012 το Ferrari 250 GTO του 1962 έγινε το πιο ακριβό αυτοκίνητο στην ιστορία, που πωλήθηκε μέσω ιδιωτικής συναλλαγής για 38,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στον Αμερικανό μεγιστάνα επικοινωνιών Craig McCaw.

Η Fiat S.p.A. απέκτησε το 50% της Ferrari το 1969 και αύξησε το μερίδιό της στο 90% το 1988.  Τον Οκτώβριο του 2014, η Fiat Chrysler Automobiles N.V. ανακοίνωσε τις προθέσεις της να διαχωρίσει την Ferrari S.P.A από την FCA, από την ανακοίνωση ότι η FCA κατείχε το 90% της Ferrari.

Ο διαχωρισμός άρχισε τον Οκτώβριο του 2015 με μια αναδιάρθρωση που καθιέρωσε τη Ferrari NV (εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στις Κάτω Χώρες) ως νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου του ομίλου Ferrari και την μεταγενέστερη πώληση από την FCA του 10% των μετοχών σε δημόσια εγγραφή και ταυτόχρονη εισαγωγή κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέσα από τα υπόλοιπα βήματα του διαχωρισμού, το ενδιαφέρον της FCA για τις δραστηριότητες της Ferrari διανεμήθηκε στους μετόχους της FCA, ενώ το 10% εξακολουθεί να ανήκει στον Piero Ferrari. Το spin-off ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2016.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η εταιρεία χαρακτηρίζεται για τις επιτυχίες της στο αγωνιστικό επίπεδο, ειδικά στην Formula 1, όπου είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα αγώνων, με τα περισσότερα πρωταθλήματα κατασκευαστών (16) και οδηγών (15).  Επίσης τα  αυτοκίνητα της Ferrari θεωρούνται γενικά ως σύμβολο ταχύτητας, πολυτέλειας και πλούτου. Πολλά έχουν γράψει την δική τους ιστορία και στο μέλλον θα συνεχίζουν να γράφουν. Κάποια όμως στις 7 δεκαετίες που έχει συμπληρώσει η εταιρεία έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη των Ferraristas όλων των εποχών.

 

1947-1957

Ferrari 125 S

Το 125 S ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της Ferrari και κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο παραγωγής της Ιταλικής εταιρείας στην Μόντενα.

Διέθετε έναν  V12 κινητήρα 1.5 λίτρων που σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή κινητήρων αυτοκινήτων τον θρύλο Gioacchino Colombo και μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη του δοκιμαστική δοκιμή στους δρόμους του Maranello, πήρε το βάπτισμα του πυρός στους  αγώνες αυτοκινήτων στις 11 Μαΐου.

Διαθέτοντας ένα πολύ ξεχωριστό σχεδιασμό 166 χιλιοστόμετρων, κατασκευάστηκαν μόνο δύο αυτοκίνητα 125S.

Παρόλο που και τα δύο αυτοκίνητα αποσυναρμολογήθηκαν επισήμως και τα ανταλλακτικά χρησιμοποιήθηκαν για μεταγενέστερα μοντέλα παραγωγής, η αυθεντικότητα ενός «επιβιώσαντος» αντιγράφου του συγκεκριμένου μοντέλου. αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στους κύκλους της Ferrari.

 

1957-1967

Ferrari 250 GTO

Στις περιόδους προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ΄΄γεννήθηκε΄΄΄ ένα από τα κυρίαρχα μοντέλα στην ιστορία της Ferrari με V12 κινητήρα.

Έχοντας τον αριθμό «250», τον πιο ιερό για τους περισσότερους λάτρεις της ιταλικής μάρκας μέχρι σήμερα, αυτή η οικογένεια  αυτοκινήτων ήταν διαθέσιμη σε μια σειρά από μοντέλα δρόμου και αγώνων με μια ποικιλία τύπων σχεδιασμού.

Φυσικά, το πιο διάσημο ήταν το 250 GTO!

Μόνο 39 τέτοια μοντέλα κατασκευάστηκαν μεταξύ της περιόδου 1962 με 1964.

Περιλαμβάνει 33 αυτοκίνητα με το αρχικό και εικονικό αμάξωμα Σειράς 1 που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1962-1963, τρία αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν με το σώμα της σειράς 2 την ίδια περίοδο και άλλα τρία (με το όνομα 330 GTO) με μεγαλύτερους κινητήρες το 1964.

Τέσσερα από τα αρχικά αυτοκίνητα της Σειράς 1 επανατοποθετήθηκαν στην σειρά 2 το 1964 ως μέρος των συνεχιζόμενων αγωνιστικών προσπαθειών.

Ως ένα από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν όταν ξεκίνησαν, οι αγοραστές του μοντέλου, επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον Enzo Ferrari, ξεκινώντας μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παρεμπιπτόντως, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό αυτοκίνητο στον κόσμο με το τελευταίο να πωλείται κοστίζοντας $ 38 εκατομμύρια αλλά επίσης κοστίζει ακριβά και στο θέμα της δημοπρασίας.

1967-1977

Ferrari 365 GTB / 4 ‘Daytona’

Ενδεχομένως ένα από τα ομορφότερα αμάξια που κατασκευάστηκε ποτέ από την ιταλική εταιρεία είναι το 365 GTB / 4 Daytona με μπροστινό κινητήρα V12 τετραθέσιο!

Κατασκευασμένο στην περίοδο μεταξύ του 1968-1973, κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με ένα άλλο κορυφαίο αμάξι εκείνης της εποχής την Lamborghini Miura, αλλά όπως είπαμε διέθετε με εμπρόσθιο κινητήρα και οπίσθιο δίσκο.

Το όνομα «Daytona» δεν δόθηκε ποτέ επίσημα στο συγκεκριμένο μοντέλο και δόθηκε στην πραγματικότητα από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης προς τιμήν της νίκης και της κατάληψης των τριών πρώτων θέσεων από την Ferrari στον αγώνα της  Daytona το 1967.

Κάτω από το καπό ήταν τοποθετημένος ένας κινητήρας V12 4.4 λίτρων με 350 ίππους και μέγιστη ταχύτητα 280 km / h και τα 0-100 να τα πιάνει σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Παρόλο που το αυτοκίνητο ήταν γνωστό για τον αναδυόμενο προβολέα του, στην πραγματικότητα παρουσίασε σταθερούς προβολείς πίσω από ένα ακρυλικό κάλυμμα από γυαλί.

Ένας νέος κανονισμός ασφαλείας των Η.Π.Α που απαγόρευσε τους προβολείς πίσω από τα καλύμματα οδήγησε σε αναδιπλούμενους pop-up twin προβολείς το 1971, αλλά το προηγούμενο στυλ προβολέα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς και για αγώνες.

Μόνο 1406 αμάξια κατασκευάστηκαν, τα οποία περιελάμβαναν 156 αυτοκίνητα με δεξιό τιμόνι για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, 122 εργοστασιακά κατασκευασμένα ως spyders και 15 αυτοκίνητα για αγώνες με ειδικά ελαφριά σχεδίαση και εξαιρετικά συντονισμένους κινητήρες.

Επίσης έγινε διάσημο και σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές με ένα αρχικό spyder που χρησιμοποιήθηκε στο Rally Gumball και δύο ρέπλικες που χρησιμοποιήθηκαν στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Miami Vice.

 

1977-1987

Ferrari 288 GTO

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η ιταλική μάρκα εισήλθε στo group Β του Πρωταθλήματος Παγκοσμίου Ράλι.

Ως βάση το μοντέλο 308, το 288 GTO με διπλό υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα turbo, κατασκευάστηκε για να ανταγωνιστεί την Lancia O37 και το τρομερό Audi Quattro.

Δυστυχώς, το 1986, μετά τον θάνατο του Φινλανδού Henry Toivonen και του συνοδηγού του Sergio Cresto στο Ράλι Κορσικής, το group Β καταργήθηκε, πριν το μοντέλο μεταβεί καλά καλά, στα στάδια του αγώνα, διασφαλίζοντας ότι και τα 272 αυτοκίνητα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ για αγώνες .

Το 288 GTO αποτελούνταν από έναν κινητήρα V8 2.8 λίτρων με δύο turbo IGI και intercoolers μαζί με μια ανεμογεννήτρια Weber-Marelli.

Επίσης δεν ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε ποτέ από την εταιρεία ως GTO – Gran Tourismo Omologato (Grand Touring Homologation Special), διότι το κυκλοφόρησε το 599 GTO.

Το 288 GTO διέθετε επίσης έναν εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα V8, με ένα κιβώτιο ταχυτήτων αγωνιστικά τοποθετημένο στο πίσω μέρος για καλύτερη πρόσφυση και ήταν επίσης  κατασκευασμένο από μια ποικιλία σύνθετων υλικών.

Ο χάλυβας χρησιμοποιήθηκε μόνο για τις πόρτες επειδή τα μεγάλα πάνελ του αμαξώματος κατασκευάστηκαν από χυτοσίδηρο.

Το Kevlar χρησιμοποιήθηκε για την κουκούλα και η οροφή κατασκευάστηκε από το Kevlar, ενώ παράλληλα ήταν επίσης ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα παγκοσμίως που χρησιμοποίησαν άνθρακα.

1987-1997

Ferrari F40

Αναμφισβήτητα η  F40 είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα που κατασκευάστηκε στην ιστορία της Ferrari.

Χαρακτηρίστηκε ως το τελευταίο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε υπό την καθοδήγηση του Enzo Ferrari, το οποίο περιείχε μια τρομερή σχεδίαση, κι έναν εξωφρενικό κινητήρα με τελική ταχύτητα 321 kmh!

Συνολικά 1311 πωλήθηκαν με αρχική τιμή πώλησης $ 400.000 το 1988!

Κατασκευάστηκε εκτεταμένα από ανθραφίνη και Kevlar και διέθετε έναν μεσαίο κινητήρα 2.9 λίτρων με ένα μεγάλο καπό τύπου clamshell, το οποίο έγινε το ίδιο εικονικό με το ίδιο το αυτοκίνητο.

Ο κινητήρας διέθετε twin turbo setup με intercoolers κι απόδοση 478 ίππων.

Το F40 αρχικά δεν είχε καταλυτικούς μετατροπείς, αλλά με βάση μια αλλαγή στους κανονισμούς των ΗΠΑ ανάγκασαν τους υπεύθυνους να προσθέσουν ένα μεγάλο cat con στο αμάξι.

Επίσης διέθετε ένα εικονικό σύστημα τριπλής εξαγωγής με τους πλευρικούς σωλήνες εξάτμισης να διώχνουν τα καυσαέρια από κάθε τράπεζα κυλίνδρων ενώ τα κεντρικά αέρια καθοδήγησης αγωγών απελευθερωνόντουσαν από την απορριπτόμενη άτρακτο των υπερσυμπιεστών.

Μεγάλος αντίπαλος του F40 ήταν η Porsche 959.

Ενώ το 959 ήταν εξοπλισμένο με σύστημα τετρακίνησης με άνετη καμπίνα, το F40 παρουσίασε μια μη ανούσια προσέγγιση στις επιδόσεις με γυμνά βασικά εσωτερικά στοιχεία, με εκτεθειμένο άνθρακα παντού και άσχημα αγωνιστικά καθίσματα.

Το F40 έγινε επίσης το επιλεγμένο αυτοκίνητο αφίσας για μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που μεγάλωσε στις αρχές της δεκαετίας του 90 ή στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τη χαμηλή φύση του, τις εικονικές ρόδες με σχήμα αστεριού και την γιγαντιαία πίσω πτέρυγα!

Το F40 ήταν επίσης εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε όλα τα αγωνιστικά προγράμματα που συμμετείχε στο LM ή το GTE.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπήρχε F40 ελαφρύ αμάξι ποτέ επίσημα κατασκευασμένο από το εργοστάσιο.

Τα λεγόμενα ελαφριά αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία με τους αναβαθμισμένους τροχούς αγωνιστικών αυτοκινήτων OZ και με σταθερά παράθυρα όπως τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

1997-2007

Enzo Ferrari

To 2003 κατασκευάστηκε ένα από τα κορυφαία αυτοκίνητα παγκοσμίως στην σύγχρονη ιστορία η Ferrari Enzo.

Kατασκευάστηκε από ανθρακονήματα και παρουσίασε έναν κινητήρα V12 με ένα φυλλοειδές ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με LEDs στο τιμόνι.

Η ανάρτηση τύπου pushrod έχει ηλεκτρονικές ρυθμίσεις από την ίδια την καμπίνα μια καινοτομία του 2003.

Ο ίδιος ο κινητήρας, V12 6,0 λίτρων, με απόδοση 650 ίππων μέγιστης ιπποδύναμης και μέγιστη ροπή στρέψης 657 Nm με διάρκεια 0-100 σε 3,2 δευτερόλεπτα.

Εκείνη την εποχή, έγινε ένα από τα ταχύτερα επιταχυνόμενα αυτοκίνητα στον κόσμο με μέγιστη ταχύτητα 355 kmh.

Επίσης  έγινε γνωστό για τις εικονικές πόρτες του σε σχήμα πεταλούδας, χαρακτηριστικό που έμεινε για τα πιο αποκλειστικά μοντέλα της Ferrari. Αρχικά, τα 349 μοντέλα αγοράστηκαν με προσκλήσεις που τις έπαιρναν οι τυχεροί άνθρωποι που είχαν αγοράσει και το F40 και το F50 μοντέλο.

Όλα τα αυτοκίνητα προωθήθηκαν πριν από το λανσάρισμα, αλλά με λίγο περισσότερη δημόσια πίεση σχεδίασε άλλα 50 ακόμη αυτοκίνητα.

Το 2004, η Ferrari σχεδίασε το τελευταίο Enzo ειδικά για τον Πάπα και το Βατικανό. Το 400ο μοντέλο της Enzo τελικά πωλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 1,1 εκατομμύρια δολάρια.

Υπήρχαν σχέδια για να γίνει μια μετατρέψιμη ή targa έκδοση του Enzo, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ επίσημα από το εργοστάσιο. Ένας πελάτης της συγκεκριμένης έκδοσης υπάρχει όμως.

Το Enzo συγκαταλέχτηκε επίσης στο τμήμα Ferrari XX και το τμήμα αγώνων XX έκανε το FXX βασισμένο στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Πολύ εξωφρενικό για να οδηγηθεί στο δρόμο και με υπερβολική τεχνολογία για να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε σειρά αγώνων, και το FXX είναι ουσιαστικά ένα πολύ ακριβό κομμάτι παιχνιδιού για μερικούς αποκλειστικούς ανθρώπους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

2007-2017

LaFerrari

Γνωστό ως  LaFerrari, είναι ο σημερινός ηγέτης της σύγχρονης ιστορίας της μάρκας.

Είναι ένα υπερ-αυτοκίνητο που έχει και έναν κινητήρα V12 με φυσική αναρρόφηση και ένα σύστημα KERS εμπνευσμένο από την Formula 1.

Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης παράγει κορυφαία ισχύ 789 ίππων και μέγιστη ροπή στρέψης 700 Nm, ενώ το σύστημα KERS και οι ηλεκτρικές μπαταρίες παρέχουν επιπλέον ισχύ 161 ίππους.

Συνολικά ως κοινή μονάδα, το LaFerrari παράγει ισχύ 950 ίππων και μέγιστη ροπή 900 Nm, που αρκεί για να φτάσει το αυτοκίνητο τα 0-100 kmh σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα περίπου 350 kmh.

Παρεμπιπτόντως, τα 0-200 kmh τα πιάνει σε λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα, ενώ τα 0-300 kmph σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα!

Όπως και με την Enzo, η αγορά της LaFerrari, ήταν αποκλειστική και με προσκλήσεις.

499 μοντέλα LaFerrari κατασκευάστηκαν, με το 500ο που κατασκευάστηκε αργότερα ειδικά για δημοπρασία για το Εθνικό Ίδρυμα Ιταλικών Αμερικανικών Ιδρυμάτων Earthquake Relief Fund και προσφέρθηκε ως βοήθεια μετά τους σοβαρούς σεισμούς που κατέστρεψαν την κεντρική Ιταλία.

Το αυτοκίνητο που πωλήθηκε για 7 εκατομμύρια δολάρια το κατέστησε ως το πιο πολύτιμο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε τον 21ο αιώνα.

Το 2016, το LaFerrari Aperta ή roadster με αφαιρούμενη οροφή από ανθρακονήματα ή αφαιρούμενη οροφή αποκαλύφθηκε στο Auto Show του 2016 στο Παρίσι.

Μόνο 209 μοντέλα της έκδοσης Aperta κατασκευάστηκαν.

Το LaFerrari έχει επίσης δημιουργήσει μια έκδοση XX που ονομάζεται FXXK. Το FXXK περιορίζεται σε 40 μοντέλα, τα οποία πουλήθηκαν πριν αποκαλυφθεί το αυτοκίνητο.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μανδρέκας