Πρόκειται για reboot; Όχι ακριβώς, αλλά για μία ακόμη εκδοχή του ήρωα του Edgar Rice Burroughs, αφού ούτε η πρώτη ταινία αναφορικά με τον άντρα, που μεγάλωσε με τους γορίλες, είναι, ενώ μην ξεχνάμε τα αντίστοιχα καρτούν/φιλμς της Disney, αλλά και τις αξέχαστες, σχετικές, τηλεοπτικές σειρές των 90’s. Την σκηνοθεσία δε του τωρινού φιλμ υπογράφει ο David Yates, γνωστός στο κοινό και για την υπογραφή του στις τέσσερις τελευταίες ταινίες του Χάρι Πότερ.

tarzanmesa1

Ο εκπολιτισμένος πλέον Ταρζάν, κατά κόσμον John Clayton και Λόρδος του Greystoke, παρακαλώ, ενώ ψάχνει ακόμη το βηματισμό του στον «κανονικό» κόσμο και μακριά από την οικεία γι’ αυτόν ζούγκλα, αρπάζει την ευκαιρία έστω να την επισκεφτεί. Ο λόγος είναι -φαινομενικά- διπλωματικός, κάτι που δε θα αργήσει να αποδειχθεί ως ένα μεγάλο φιάσκο. Μαζί του θα βρεθεί η αγαπημένη του Jane (Margot Robbie) και ο νέος φίλος του εξ Αμερικής, με το πρωτότυπο -και καθόλα συνειρμικό- όνομα George Washington Williams (μοναδικός ο Samuel Jackson, που παραδοσιακά αναλώνεται σε δευτερο-τρίτους, αλλά καταλυτικούς για τα τεκταινόμενα των ταινιών, ρόλους). Τον πρωταγωνιστή Ταρζάν υποδύεται επιτυχημένα και χωρίς φανφάρες, θα λέγαμε, ο Σουηδός ηθοποιός, Alexander Skarsgård  (πολλοί ίσως να τον γνωρίζουν από τη συμμετοχή του στη σειρά «True Blood»).

tarzanmesa3

Όταν η καλλονή Jane θα απαχθεί από τον δόλιο, πρώην Βέλγο στρατηγό Leon Rom (για άλλη μια φορά πολύ καλός, αν και σ’ ένα «λίγο» ρόλο για τον ίδιο, ο οσκαρικός για τα «Inglorious Bastards» και «Django», Christoph Waltz), ο Ταρζάν… θα αγριέψει επικίνδυνα! Η απαγωγή αυτή, ωστόσο, το μόνο που έχει ως πραγματικό στόχο είναι ο ίδιος ο Ταρζάν, προκειμένου ο τελευταίος να δοθεί ως λάφυρο στον άρχοντα Mbonga (αρχηγό άγριας φυλής, που τον υποδύεται ο Djimon Hounsou), ο οποίος έχει τους δικούς του λόγους να ζητά εκδίκηση.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο του Leon Rom δεν εξαργυρώνεται στην παράδοση του Ταρζάν στη φωλιά… της τίγρης, αλλά έχει φόντο του τη σκλαβιά, τον πόλεμο και φυσικά το κέρδος επί αφρικανικού εδάφους. Με ούρλιασμα ελαφρώς πιο βραχνό από το συνηθισμένο, αλλά και πολύ πιο απειλητικό, ο Ταρζάν θα προειδοποιήσει εξ αποστάσεως τον Rom ότι έρχεται για αυτόν και κυρίως για το ταίρι του, έχοντας μαζί του «σπάνιους», θα λέγαμε, συμμάχους.

tarzanmesa1-1

Στα συν του φιλμ, αδιαμφισβήτητα, συγκαταλέγονται το με πολλές προσδοκίες δυνατό καστ (δείτε εδώ σχετικά). Και μόνο, που ο πάντα μοχθηρός, ελαφρώς psycko, ευφυής και συνάμα ευγενής Christoph Waltz συμμετέχει στην ταινία, αυτό αρκεί. Επίσης, στα θετικά περιλαμβάνεται η προσπάθεια για ένα αντιρατσιστικό και περιβαλλοντικό μήνυμα, με την τελική νίκη των έγχρωμων ντόπιων (spoiler) απέναντι στον… εκκολαπτόμενο πόλεμο του αυτουργού Rom και τη σύμπνοια φύσης/ζώων και ανθρώπου/Ταρζάν, αντίστοιχα. Επιπλέον, η πρωτοτυπία της επιστροφής του ήρωα στο μέρος όπου ανατράφηκε, χωρίς να τον βρίσκουμε με το «καλημέρα» εκεί, να πηδά από δέντρο σε δέντρο και πλάι ή κόντρα σε γορίλες, είναι επίσης κάτι άξιο λόγου.

tarzanmesa2

Όσον αφορά τα αρνητικά του τώρα; Οι πολλές προσδοκίες μας από το καστ δεν χτύπησαν το πικ τους, ενώ ούτε και η συνολική προσπάθεια απέδωσε τα δέοντα, ως τελική αίσθηση. Τα σημεία δε που απλώς αναπαράγουν κλασικές υπερβολές, κοινώς πράγματα που δε γίνονται με τίποτα, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα «πλην» μπροστά, ενώ συνολικά, πραγματικά, ως τελικό συμπέρασμα βγαίνει ότι δεν ήταν και… τόσο χρήσιμος ένας «νέος» Ταρζάν.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Θρύλου» του Ταρζάν και αν θέλετε να… γευτείτε ξανά λίγο από το μυθικό και… ανθρώπινο βασιλιά της ζούγκλας, πηγαίνετε στις αίθουσες, γιατί, ΟΚ, αν και δε χρειαζόταν και τόσο ως ταινία, καλά θα περάσετε:

 

Υ.Γ.: Αδημονώντας, ουσιαστικά, μόνο για το Suicide Squad καλοκαιριάτικα και για μια… λιγότερο «Barbie» Margot Robbie, ήτοι την «τρελάρα» Harley Quinn, με τα σχιζοφρενή κοτσίδια της και την εκκεντρικότητά της (ένας μήνας περίπου απομένει για την πρεμιέρα της ταινίας εν Ελλάδι).