Στις αποστάσεις από 800μ. και πάνω, συνηθίζεται στα μεγάλα meeting να υπάρχει κάποιος που θα δώσει τον απαραίτητο ρυθμό ώστε οι αθλητές που επιδιώκουν την καλή επίδοση/ρεκόρ να κάνουν το πέρασμα που θέλουν πιο σίγουρα και πιο ξεκούραστα. 

Ο “λαγός” / “rabbit” ή pacemaker (ο δημιουργός του ρυθμού) στην κανονική διεθνή ορολογία, θα τους πάει αυτούς ή την κούρσα όπως πρέπει, συνήθως θα τους περιορίσει στο 1μ. και την αντίσταση του αέρα -ο Krummenacker μιλάει για 15%- και βέβαια βοηθάει και ψυχολογικά.
Στις πιο μεγάλες αποστάσεις μπορεί να υπάρχει και …λαγός του λαγού. (Να σημειωθεί πως εκεί δεν επιτρέπεται βάσει κανονισμών κάποιος να περιμένει έναν γύρο για να ξαναοδηγήσει).

To 1954 o Roger Bannister κατέβηκε για πρώτη φορά τα 4 λεπτά στο μίλι με βοήθεια 2 λαγών, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αλλά και κάποιες αντιδράσεις, πάντως από τότε άρχισε να γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Ορισμένοι αγώνες όπως οι Μαραθώνιοι Ν.Υόρκης δεν δέχονται να βάλουν λαγούς. Έχει συμβεί και σε κάποια μεγάλα meeting, όπου πολλοί δυσανασχέτησαν.

Επίσης πλέον δεν αναγνωρίζονται όρια ή μόνο ως ξεχωριστά ρεκόρ, επιδόσεις γυναικών με άνδρες συνοδοιπόρους σε μεικτούς αγώνες (όπως και το φοβερό 2:15.25 της Paula Radcliffe στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2003, με αφορμή να είναι μάλλον τα ρεκόρ της Mary Keitany το 2011 στον Ημιμαραθώνιο με 1:50.50 τρέχοντας όλη την κούρσα πίσω από έναν άνδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

Φυσικά στις μεγάλες διοργανώσεις δεν υπάρχουν λαγοί και η τακτικη κυριαρχεί- σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια η κούρσα πήγε από έnαν αθλητή σε δαιμονισμένο ρυθμό, όπως έκανε πάντα o Prefontaine, ή, στους Ολυμπιακούς του 2012 ο Rudisha που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.40.91 στα 800μ. και πέρασμα 49.28 στη στροφή.
Πάντως οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος μεγάλον αγώνα οδηγώντας από την αρχή μέχρι ο τέλος είναι λίγες – σχεδόν μηδαμινές λέει ο Khadevis Robinson.

Από την άλλη πάντως, έχει τύχει σε κούρσες και 800μ. και στηπλ αλλά και …Μαραθωνίου, ο “λαγός” να είναι σε τόσο καλή κατάσταση που να αποφασίζει να τερματίσει και ακόμα και να κερδίσει την κούρσα!
Το 1981 στο Όσλο ο Ovett και οι υπόλοιποι δεν ακολούθησαν τον Tom Byers στο 1500αρι και δεν το έφτασαν ποτέ.

Το 1994 ο ιδιάιτερα γνωστός μας (από τo 2004) Vanderlei de Lima κέρδισε στο Reims, ενώ την ίδια χρονιά στο L.A. το ίδιο έκανε o Pilkington φεύγοντας και με …Mercedes. To 2000 o Simon Biwott κέρδισε στο Βερολίνο.

Το 2012 στο Βερολίνο ο Dennis Kimetto ήταν θεωρητικά μεταξύ των λαγών και βοηθός του συναθλητή του Geoffrey Mutai. Μετά τα 30χλμ παρέμεινε πίσω του κι έμεινε ως το τέλος, χωρίς να επιχειρήσει να τον κερδίσει, κάνοντας 2:04.16 – ένα δευτερόλεπτο μετά τον Mutai.
Ο Kimetto δήλωσε τότε πως μελλοντικά θα αγωνιστεί για το παγκόσμιο ρεκόρ και όντως 2 χρόνια μετά το έκανε εκεί με 2:02.57.

Το 2014 λαγός στον μαραθώνιο του Λονδίνου ήταν ο …Gebrselassie, που όμως σταμάτησε στα μισά, έχοντας και πιο γρήγορα περάσματα και σε έφτασε στα 30χλ που είχε προγραμματιστεί.
Ο ίδιος το 2008 είχε κάνει, 35 ετών τότε, παγκόσμιο ρεκόρ κατεβαίνοντας τις 2:04′, έχοντας ένα ..τείχος 4 λαγών σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

Από τους πλέον γνωστούς “λαγούς”, τον βλέπουμε συνεχώς στα 800αρια (συνήθως για 500μ.), προ ημερών και στον τελικό Diamond League στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός Brad Som, γεννημένος το 1980, πρώτος στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2006 στο Goeteborg, έχοντας κανει την ίδια χρονιά και ατομικό ρεκόρ 1.43.45.

Στην αρχή της σεζόν είχε περιγράψει στο “Spikes” για τον ρόλο του και πως ξεκίνησε αυτή η καρίερα του “Λαγού”.

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν δεν μπόρεσα να πιάσω το όριο για να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όπου στόχευα να κατέβω τα 1.43. Τραυματίστηκα στον δικέφαλο, έκανα 2 ανεπιτυχείς προσπάθειες μετά.
Την επόμενη μέρα πήρα τα παπούτσια μου και βγήκα για ένα εύκολο περίπατο, και εκεί ξεκίνησαν όλα. Σκέφτηκα πως δεν υπάρχει μόνο το τρέξιμο, αλλά πραγματικά αγαπούσα το τρέξιμο.

Λίγο η οικονομική πίεση λίγο η οικογένεια με το παιδί μου δεν μου επέτρεπαν να είμαι συνεχώς στο όριο -και του τραυματισμού- κι έπρεπε να ρίξω λίγο ένταση.
Αναρωτήθηκα κάποια στιγμή, μήπως να κάνω λίγο τη δουλειά του ρυθμού, είμαι ακόμα fit γι’ αυτό. ‘Ετσι ήρθε ο πρώτος μου αγώνας ως “λαγός” πλέον το 2013
(Ήταν στη Β’ κούρσα του Diamond League στη Ντόχα)

– Νιώθετε κάποια πίεση όταν δίνετε το ρυθμό στους αθλητές;

Ναι αισθάνομαι πίεση, αλλά είναι διαφορετική. Για τους περισσότερους αθλητές υπάρχει πίεση όπως π.χ «μπορώ να φτάσω στην 3αδα;» ή «θα …πεθάνω;» ή «πότε θα κλατάρω;». Η πίεση για μένα δεν είναι αυτή. Εάν ζητήσουν 51″ ή 49″5, θέλω να είμαι σε θέση να το κάνω και να το κάνω ισορροπημένα και να φτάσω στο μέτρο του δυνατού στα 560-570μ. Θέλω να τους παρασύρω μαζί μου και πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή.

– Πιστεύετε λοιπόν ότι ελέγχετε περισσότερο τους αθλητές;

Λοιπόν, είναι ο συνδυασμός που θες να είσαι στο χρόνο και να τους έχεις μαζί. Μπορείς να τρέξεις τα 50 δευτερόλεπτα για 400μ. με δέκα διαφορετικούς τρόπους.
Θυμάμαι όταν αγωνιζόμουν, υπήρχαν αθλητές όπως ο Borzakovskiy που ζητούσε 49,5 και πάντα ήξερα, ότι δεν θα ακολουθήσει, απλά ήθελε να έχει έναν γρήγορο αγώνα. Πάντα θα σκεφτόμουν «τι είδους αθλητές πρόκειται να είναι;» και πλεονέκτημά μου είναι ότι γνωρίζω πολλούς αθλητές, κάτι μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα.

-Τι νομίζετε ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για να είναι κάποιος “λαγός”;

Νομίζω ότι το δύσκολο κομμάτι είναι ότι θέλεις να σε ακολουθήσουν. Θα πρέπει να σε εμπιστεύονται. Πρέπει να πιστεύουν ότι θα κάνω καλή δουλειά. Εάν ξεκινήσεις στο 22″, θα αφήσουν κενό. Πρέπει να τους δώσω το σωστό ρυθμό και πρέπει να τους αφήσω σε πολύ υψηλό ρυθμό, γιατί αν επιβραδύνω, θα επιβραδύνουν και αυτοί. Πρέπει να βγώ έξω την κατάλληλη στιγμή. Αν αναλύσετε πολλούς αγώνες, οι ταχύτεροι αγώνες είναι πάντα εκείνοι όπου υπάρχει καλή ταχύτητα από 400 έως 600.

-Είπατε ότι οι πρέπει να σας εμπιστεύονται. Ποια είναι η προσέγγισή σας; Προσπαθείτε να γνωρίσετε τους δρομείς πριν από μια συνάντηση;

Το έκανα μερικές φορές όταν βρισκόμουν στην αίθουσα αναμονής, όπου έλεγα «παιδιά είμαι αυτός που θα δώσει το ρυθμό, θα περάσω στο 49,5 και θα το πάω μέχρι τα 600μ. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς με γνωρίζουν και πάντα προσπαθώ να μιλάω με όλους λίγο πριν τον αγώνα, πριν από την προθέρμανση ή στο ξενοδοχείο. Ή μιλάω σε μερικούς προπονητές για να καταλάβουν καλά πώς θα πάει ο αγώνας.

– Τι ικανοποίηση παίρνεις αφού δεν βλέπεις πλέον δικά σου αποτελέσματα;

Θυμάμαι οδηγούσα -νομίζω στις Βρυξέλλες- τον Aman που έκανε ατομικό με 1.42.37 και ήταν τόσο χαρούμενος. Στεκόμουν στα 600μ, πανηγυρίζοντας εκδηλωτικά κι εγώ.
Σίγουρα είναι ιδιαίτερο – να βοηθάς άλλους να πετυχαίνουν το στόχο τους. Έτσι το αισθάνομαι.

– Και πέρα από το να είσαι “λαγός” τι σκέφτεσαι;

Πρέπει οι αθλητές να έχουν τον καλύτερο και όσο μου ζητούν να το κάνω, θα συνεχίζω.

Από την άλλη απολαμβάνω την προπόνηση στο επίπεδο αυτό. Δεν είναι όμως το μόνο που κάνω, είμαι και προπονητής και πρέπει να βρίσκω ισορροπία μεταξύ της δικής μου προπόνησης και των υπόλοιπων που κάνω.

Μου αρέσει να προπονώ/βοηθάω elite αθλητές (όπως η Faith Kipyegon, ο Robert Biwott) αλλά μου αρέσει και προπονώ κι ένα group 40 απλών δρομέων -ιδίως για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Μου αρέσει πολύ και πιθανός να μεγαλώσει αυτό την επόμενη χρονιά.

– Εχεις βιώσει 3 ρόλους στο στιβο: Αθλητής, “λαγός” και προπονητής. Τι σε χαροποιεί περισσότερο; 

Αν είσαι αθλητής σε κορυφαίο επίπεδο και είσαι υγιής και σε καλή κατάσταση φέρνοντας καλά αποτελέσματα, αυτό χαίρεσαι περισσότερο.

Πηγή: www.stivoZ.gr