Μετρούν μόλις πέντε χρόνια ζωής, αλλά γενικά… «μετρούν»! Το όνομα αυτών «Godsleep», μια μπάντα γέννημα-θρέμμα «ντόπιο» και εκ των εκφραστών της ελληνικής σκηνής του είδους, που «μετρά» με τη σειρά της στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Σε λίγες μέρες και για την ακρίβεια το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, οι Godsleep αναμένεται να ανοίξουν την αυλαία της μεγάλης συναυλίας των «1000mods» (Πειραιώς 117). Η επικείμενη συναυλία, μάλιστα, θα αποτελέσει και τη μεγαλύτερη ως τώρα για τους Godsleep σε ελληνικό έδαφος και στο πλαίσιο αυτό το Sport Revolution μίλησε μαζί τους, τους «γνώρισε» και σας τους παρουσιάζει!

 

#Συνέντευξη στο Νίκο Πολιουδάκη

 

afisa19_12

-1000mods και Godsleep. Tη μεγάλη βραδιά ανοίγετε εσείς. Τι σημαίνει αυτό το event για το συγκρότημά σας;

Καταρχάς να τονίσουμε ότι μας τιμά πολύ  που θα συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο event. Αναμφίβολα θα είναι η έως τώρα  μεγαλύτερη συναυλία που θα δώσουμε σε ελληνικό έδαφος, τόσο από άποψη κοινού και διοργάνωσης, όσο και το γεγονός ότι θα μοιραστούμε τη σκηνή με τους αγαπητούς 1000mods.

-«Γεννηθήκατε» μόλις το 2010 και όμως η ροκ σκηνή σε καμία περίπτωση δε σας έχει αντιμετωπίσει ως «μικρούς». Η συμμετοχή σας δε στα φεστιβάλ Freak Valley (2012), Aquamaria (2013) και Yellowstock (2013) σας ακολουθούν. Μιλήστε μας για τη συνολική σας εμπειρία και το τι τελικά κρατήσατε από αυτήν.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που παίξαμε στα προαναφερθέντα φεστιβάλ, ήταν καθοριστική. Όντας τότε στα  πρώτα μας βήματα, βρεθήκαμε ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής και όχι μόνο σκηνής. Αυτό μας έμαθε το πως πρέπει να πατάει μια μπάντα στα πόδια της, να αντιμετωπίζει καταστάσεις και να σαν αποτέλεσμα να εξελίσσεται μουσικά. Κάτι άλλο, που κρατήσαμε, είναι ότι η ελληνική σκηνή στο σύνολο της είναι πολύ δυνατή και υπολογίσιμη από τον κόσμο της Ευρώπης.

-Μιας και μιλήσαμε πριν για «γέννηση», πως και από που ξεκίνησε η μπάντα σας;

Η μπάντα στην ουσία ξεκίνησε το καλοκαίρι 2010, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η σύνθεση των μελών που την απαρτίζει ακόμα και σήμερα. Εξ’ αρχής θέλαμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνθέσουμε δικά μας κομμάτια, γιατί αυτό ήταν που μας ενδιέφερε όλους μας, κι έπειτα από ένα σεβαστό χρόνο που αφιερώθηκε σε jamming, το καταφέραμε.

Godsleep Photo 1

-Η αρχή της πορείας σας συνέπεσε με την «εδραίωση» της κρίσης πριν πέντε χρόνια. Πόσο εύκολο ήταν; Η κίνησή σας ήταν ίσως μια μορφή αντίδρασης στις κοινωνικές συνολικά αλλαγές;

Αρχικά να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε τη μουσική και ιδιαίτερα το ροκ σαν μια μορφή αντίδρασης. Αυτό ίσως να συνέβαινε στα 60’s και στα 70’s, αλλά σίγουρα όχι σήμερα. Η κρίση ήταν και είναι ένα γεγονός, που μας επηρεάζει όλους. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με μας. Ήταν ένας από τους βασικούς λογούς που καθυστερήσαμε να κυκλοφορήσουμε το «Thousand Sons of Sleep».

-Οι επιρροές σας, μουσικές ή μη, από που κρατούν; Σας απασχολεί δημιουργικά το «σήμερα» και ό, τι οδήγησε σε αυτό;

Η επιρροές μας είναι αρκετές και κρατούν από πολλά ήδη πρώιμου, αλλά και ροκ του σήμερα. Η σημερινή πραγματικότητα, όπως και κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας, από το πιο σύνθετο έως το πιο απλοϊκό, βοηθά και επηρεάζει τη δημιουργία και τις διάφορες μορφές έκφρασης ανεξάρτητου είδους.

-Πρόσφατα ολοκληρώσατε τις ηχογραφήσεις για το πρώτο σας full length album με τίτλο «Thousand Sons of Sleep». Πόση προσπάθεια χρειάστηκε για  όλο αυτό; Μιλήστε μας για το άλμπουμ.

Χρειάστηκε παρά πολλή προσπάθεια. Όπως ήδη αναφέραμε, καθυστέρησε πολύ να κυκλοφορήσει. Η βασική αιτία είναι ότι ο δίσκος είχε προ-ηχογραφηθεί το 2012, αλλά εν τελεί ηχογραφήθηκε live ξανά  το 2014, με κάποιες αλλαγές όσον αφορά τα κομμάτια, αλλά και τη συνολικότερη φιλοσοφία της μπάντας, παίρνοντας τη μορφή του «Thousand Sons of Sleep», που ξέρουμε σήμερα. Να σημειώσουμε ότι η παραγωγή έγινε σε συνεργασία με τον Γιώργο Λεώδη στην ηχογράφηση και τη μίξη και τον Βασίλη Λαγό στο Mastering.

album

-Ίσως από αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσουμε: «Godsleep» το όνομά σας. Γιατί;

Το «γιατί» είναι λίγο θολό, να σου πούμε την αλήθεια. Αυτό, που θυμόμαστε, είναι τον Κώστα (σ.σ. η «φωνή» της μπάντας) να προτείνει το όνομα σε μια ανύποπτη στιγμή σε μια πρόβα το 2010, πριν καλά καλά αποφασίσουμε να γίνουμε «σοβαρή» μπάντα και εμάς χωρίς δεύτερη σκέψη να συμφωνούμε. Όσες φόρες προσπαθήσαμε να το ερμηνεύσουμε, καταλάβαμε ότι ο καθένας ας έχει μια διαφορετική ερμηνεία στο μυαλό του, οπότε  το αφήσαμε έτσι και συνεχίσαμε το jam…


-Αλήθεια πως τα πάτε με τη θρησκεία; Θεωρείτε πως στο όνομα του όποιου θεού συμβαίνει ό, τι άσχημο συμβαίνει τελευταία ή πως πρόκειται για καθαρή εκμετάλλευση αδύναμων και φανατισμένων χαρακτήρων;

Με τη θρησκεία δεν τα πάμε και τόσο καλά, πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος καθορίζει τη ζωή του και όχι κάποια ανώτερη δύναμη. Είναι γεγονός ότι ο φονταμενταλισμός αποτελεί τη βασική αιτία όλων αυτών των απάνθρωπων ενεργειών, που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά εδώ και χρόνια στης χώρες της Ανατολής, αλλά και πρόσφατα στο δυτικό κόσμο. Από την άλλη όμως, διάφοροι θα  εκμεταλλευτούν την απειλή του θρησκευτικού πολέμου, μετατρέποντας τον σε κοινωνικό και οικονομικό, με σκοπό την κυριαρχία τους σε βάρος αθώων ανθρώπων.

-Η λέξη «sleep», ωστόσο, πέρα από το όνομά σας, ενυπάρχει και στον τίτλο του άλμπουμ σας. Μιλάτε ίσως για κάποιο λήθαργο ή αναζητάτε μια κάποια «ησυχία»;
Σίγουρα, όπως όλοι, αναζητάμε την ηρεμία και τη γαλήνη κάποιες στιγμές. Αλλά για να υφίστανται αυτές οι έννοιες, πρέπει να προηγηθεί ένα είδος αναταραχής. Κάπως έτσι πρόεκυψε η σύνδεση της, όχι και τόσο υπνωτικής, μουσικής του δίσκου με τον τίτλο του.

-Η 19η Δεκέμβρη φτάνει, το ξέρουμε και το περιμένουμε. Ποια είναι όμως τα σχέδια των Godsleep για το επόμενο διάστημα;

Και εμείς το περιμένουμε πως και πως. Μετά από αυτήν τη συναυλία έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία για την προώθηση του «Thousand Sons of Sleep» , η οποία θα ολοκληρωθεί με  μια  συναυλία στο «An» (σ.σ. στα Εξάρχεια) το Μάιο!

Για κλείσιμο, πάρτε μια… γεύση από  τους Godsleep  και το τραγούδι τους «The Call»:

Ραντεβού Πειραιώς 117 το άλλο Σάββατο…