Καλός ο αθλητισμός, καλό το θέαμα, καλές οι συνεντεύξεις, καλά όλα όσα αναζητούμε και μας απασχολούν γενικότερα και για τα οποία γράφουμε με ευχαρίστηση, αλλά υπάρχει και ένας άλλος κόσμος. Μια πραγματικότητα παράλληλη, σκληρή και άδικη για κάποιους ανθρώπους, που δε φταίνε σε τίποτα ή καλύτερα δεν πρόλαβαν να φταίξουν. Χτες, ήταν η Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού. Βλέπετε, ως μέρα, δεν «πουλάει» σαν τον «εποχικό»  και γλυκανάλατο Άγιο Βαλεντίνο. Συνεπώς περνά στα… ψιλά, ενώ στην ίδια μοίρα μένουν ειδήσεις και πρωτοβουλίες, που επίσης δεν προσφέρονται προς άμεση ή έμμεση εμπορευματοποίηση.

Έρχονται δε γιορτινές μέρες και πάντα αυτόν τον καιρό, η ευαισθησία του κόσμου -όσο να ’ναι- ενεργοποιείται περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ αντίστοιχα «τρέχουν» ακόμη πιο πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες. Τα παιδιά, φυσικά -και καλώς- δε λείπουν από ένα τέτοιο κύμα αγάπης και ευαισθητοποίησης. Παιδιά του δρόμου, παιδιά φτωχών οικογενειών, παιδιά παρατημένα, παιδιά έρμαια των εκμεταλλευτών τους. Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν και κάποιες κυριολεκτικά αθώες, φυλακισμένες ψυχές, που δεν έχουν προλάβει καν να ζήσουν και -αν θέλετε- να… «αμαρτάνουν». Παιδιά, μωρά ακόμη, που ζουν πίσω από κάγκελα φυλακής, όχι επειδή το επέλεξαν…

Κατά την αναζήτησή μας, λοιπόν (και ευχαριστώ το Δημήτρη Τζ.), «πέσαμε» πάνω στην παρακάτω αξιόλογη κίνηση: Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» εξέδωσε ανακοίνωση/ψήφισμα προς συλλογή υπογραφών, που δημοσιεύει με τη σειρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους πολίτες και με την οποία απαιτείται το… αυτονόητο: «Κανένα μωρό σε κελί». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
‘‘Εδώ και λίγους μήνες έχει καταργηθεί η φυλάκιση ανηλίκων έως 15 ετών, με εξαίρεση όσους ανήλικους έχουν διαπράξει αδίκημα που επισείει ισόβια ποινή και έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Η καμπάνια της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «Κανένα παιδί σε κελί» έχει το δικό της μερίδιο σε αυτή την πολύ σημαντική νίκη.

Σήμερα (σ.σ. χτες),11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού, ξεκινάμε νέα καμπάνια με τίτλο «Κανένα μωρό σε κελί». Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει στις μητέρες βρεφών και νηπίων έως 3 χρονών, να έχουν τα παιδιά τους μαζί στη φυλακή. Έτσι, σήμερα 12 μωρά βρίσκονται στις φυλακές της Θήβας μαζί με τις μητέρες τους και δύο έγκυες γυναίκες. Μεγαλώνουν σε κελιά χωρίς ορίζοντα, είναι κρατούμενοι από κούνια. Αυτά τα παιδιά στερούνται, χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης, την παιδική τους ηλικία.
Στόχος μας είναι να καταργηθεί η φυλάκιση για τον κηδεμόνα βρέφους ή νηπίου έως 3 ετών και να αντικατασταθεί είτε:

kampania-Με την τοποθέτηση των κηδεμόνων σε ανοιχτές δομές εντός του ιστού της πόλης, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα φυλακή, όπου οι κηδεμόνες θα έχουν το κλειδί του διαμερίσματος και θα μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, το γιατρό ή σε άλλες δραστηριότητες. Η Ισπανία έχει εφαρμόσει αυτό το σύστημα με μεγάλη επιτυχία από το 2008. Ακόμα το έχουν εφαρμόσει η Ολλανδία και η Σουηδία.

-Με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κηδεμόνα και επανεξέταση της αναγκαιότητας κράτησης μετά το πέρας αυτής. Εφαρμόζεται ήδη στη Ρωσία.

-Με κατ’ οίκον περιορισμό του κηδεμόνα, με διάθεση μηνιαίου ποσού κάλυψης των απαραίτητων εξόδων και παροχή της κάρτας αλληλεγγύης.

Στις παραπάνω προτάσεις ζητούμε τη διεύρυνση του ορίου ηλικίας στα 6 χρόνια του παιδιού.

Συλλέγουμε υπογραφές για την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων με παιδί έως 3 ετών. Η νίκη αυτής της καμπάνιας θα σημαίνει πως τα μόνα κάγκελα που θα έχει δει κάθε παιδί θα είναι τα κάγκελα της κούνιας του’’.

Για τις συλλογές υπογραφών μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ.

Τι είναι, εν τέλει, αυτό που ζητά η «Πρωτοβουλία»; Ουσιαστικά μια πιο ελαστική αντιμετώπιση των φυλακισμένων κηδεμόνων τρίχρονων, μικρότερων, ακόμη και αγέννητων παιδιών. Κατ’ επέκταση, ζητά απλώς μια ανθρώπινη αντιμετώπιση των ίδιων των παιδιών, που δεν έχουν προλάβει καν να ζήσουν -όπως προείπαμε- και ούτε ευθύνονται για τα όποια λάθη των γονέων τους.

Δώστε, επομένως, λίγο από το χρόνο σας, ενημερωθείτε και βοηθείστε εμμέσως αυτά τα παιδιά να βρεθούν σε φυσιολογικά περιβάλλοντα. Και όχι επειδή φτάνουν Χριστούγεννα…