Ξημέρωνε 6 Δεκεμβρίου του 1990, όταν στο δρόμο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το ελληνικό ροκ έχανε την επαφή με τη «ζωοδόχο» πηγή του. Λίγο νωρίτερα  ο Παύλος Σιδηρόπουλος είχε βρεθεί  στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και στο ασθενοφόρο άφηνε την τελευταία του πνοή.Ήταν μόλις 42 χρονών. Έχουν περάσει 30 έτη από τότε που ο «Πρίγκηπας» χόρεψε το τελευταίο του μπλουζ με το θάνατο αλλά ακόμα και τώρα η «αύρα» και το «στίγμα» του είναι ορατά στην «μουσική» και όχι μόνο καθημερινότητα.

25 oi melv prigi flo spy
Ο δίσκος “Φλου” κυκλοφόρησε το 1979 και αποτελεί “μνημείο” στην ελληνική ροκ δισκογραφία

Έχει «χυθεί» αρκετό μελάνι και έχουν ειπωθεί πολλά για τη ζωή και την προσωπικότητα του Σιδηρόπουλου. Από διθυραμβικά σχόλια εώς απαξιωτικές εκφράσεις. Διόλου παράξενο για ένα λαό που κινούνταν πάντα στα άκρα και στα όρια της υπερβολής. Ειδικά τη δεκαετία που ο Παύλος  «μεσουρανούσε»  στις μουσικές σκηνές, η ελληνική κοινωνία ήταν ακόμα πιο πουριτανή και στενόμυαλη από τώρα. Περιθωριοποιούσε και στιγμάτιζε καθετί διαφορετικό και ελεύθερο. Οτιδήποτε αρνούνταν, να ενταχθεί στους κόλπους της, να σχηματοποιηθεί στα «καλούπια» της και αντιδρούσε. Πόσες φορές ακόμα και σήμερα δεν ακούγονται απόψεις, όπως «Έχετε κάνει μπλούζα τον πρεζάκια;» – «Είναι δυνατό,να είναι σύμβολο ένας τελειωμένος;» -«Πάλι αυτό τον καταθλιπτικό ακούς;» Ο πιο κατάλληλος να απαντήσει σε εκείνους που αρνούνται, να κατανοήσουν, ότι και οι σπουδαίες προσωπικότητες έχουν «αδυναμίες», «πάθη» ή «σκοτεινές πλευρές» που τις κυριεύουν και ενίοτε τις υπερνικούν, είναι ο χρόνος. Ο μοναδικός και ο πιο αξίοπιστος κριτής. Αν κάτι αξίζει, απλά παραμένει ζωντανό, όχι σα φυσική παρουσία, αλλά σαν ιδέα, σαν εικόνα, σα μελωδία, σαν ανάμνηση.

Ο Σιδηρόπουλος παραμένει «ζωντανός» στα χείλη εκείνων που σιγοψιθυρίζουν τους στίχους από τα τραγούδια του. Στις χορδές και τα πλήκτρα των μουσικών οργάνων. Στη ψυχή εκείνων που ζουν, ερωτεύονται και βιώνουν μ’ένα διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματά τους μέσα από τη μουσική του. Στην καρδιά όσων προτιμούν, να οραματίζονται παρά να σκύβουν το κεφάλι στον “καθωσπρεπισμό” και την κάθε είδους εξουσία.

Ποιος πραγματικά όμως ήταν ο “Πρίγκηπας”; Τίνος τις μαρτυρίες να πιστέψει κάποιος που δεν είχε την τύχη, να  τον δει ούτε σε μια live εμφάνιση και απλά sidh 25 prigk meloακούει το όνομά του, να μεταφέρεται σα «μύθος» από τη μια γενιά που ονειρεύεται στην επόμενη; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος. «Είμαι δισέγγονος του Ζορμπά, και ως γνωστό ο Ζορμπάς ήταν rock and roll, όπως και να το κάνουμε. Και πολύ μάλιστα. Αυτό μας το λέει κι ο Καζαντζάκης. Από την άλλη μεριά όμως, έχω και σπέρμα από τη γενιά των Αλεξίου. Της Έλλης της Αλεξίου, η οποία είναι θεία μου. Κι έτσι έχω μέσα μου και τον διανοούμενο και τον αλήτη. Από τη σύγκρουση αυτών των δύο βγαίνει άλλοτε καταστροφή κι άλλοτε δημιουργία». Ένα  πνεύμα ροκ και ανύποτακτο που είχε επίγνωση , ότι είχε γίνει «έρμαιο» των “δαιμόνων” του και προέτρεπε τη νέα γενιά, να μην τον μιμηθεί. : «Θέλω να πω στους πιτσιρικάδες ότι δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως λόγος να δοκιμάσουν ηρωίνη. Η ηρωίνη είναι κάτι που σε εκμηδενίζει, είναι ένας μύθος, μια μπούρδα». Δυστυχώς εκείνος ο «μύθος», στις ορέξεις του οποίου είχε παραδοθεί του στέρησε την ίδια του τη ζωή.

Ο «καθρέφτης» της προσωπικότητας του Σιδηρόπουλου είναι τα τραγούδια και οι μελωδίες του. Ο Παύλος ήταν ξεχωριστός και ιδιαίτερα γενναιόδωρος, καθώς άφησε πίσω του πλούσια μουσική «κληρονομιά» Τα παραπάνω ίσως φαίνονται ανούσια και δυσνόητα γι’αυτό και ο ορθότερος τρόπος, για να θυμηθούμε και να αποχαιρετήσουμε ξανά τον «Πρίγκηπα» είναι μέσα από τις ίδιες τις δημιουργίες του, μέσα από τον ίδιο. Παρακάτω ακολουθούν 5 τραγούδια ενδεικτικά της προσωπικότητας και της καλλιτεχνικής αξίας του δισέγγονου του Ζορμπά. Τι να πρωτοδιαλέξει άλλωστε κάποιος  από τόσα «μουσικά» διαμάντια; Εκεί φαίνεται ο ροκ, ασυμβίβαστος, συναισθηματικός, ερωτικός και κοινωνικoπολιτικά ανήσυχος χαρακτήρας του Παύλου, που θα εμπνέει πολλές γενιές ακόμα. Ας “μιλήσουν” όμως τα τραγούδια…


https://www.youtube.com/watch?v=m9rOkmTKFHI