Χθες, το μεσημέρι καθόμουν σε μια στάση λεωφορείου για να πάω στην δουλειά και μαζί με εμένα περίμενε και άλλος κόσμος. Κάποια στιγμή λοιπόν, ακούω μια κυρία να λέει μια παροιμία. Η παροιμία έλεγε «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα». Και τότε, διερωτήθηκα τι ιστορία υπάρχει πίσω από κάθε παροιμία ;
Κάθισα, το έψαξα και είμαι εδώ φίλε μου αναγνώστη για να σου πω τι κρύβεται πίσω από κάποιες παροιμίες.

Παροιμία Πρώτη

Όπως προείπα, η αφορμή για τούτο εδώ το κείμενο ήταν, επειδή άκουσα την κυρία δίπλα μου να λέει «Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Και η ιστορία της παροιμίας αυτής έχει ως εξής

Κάπου ανάμεσα σε 1830 και 1840, στο Άστρος της Κυνουρίας, εμφανίστηκε ένας τυπάκος, που ισχυριζόταν πώς ήρθε σε τούτο εδώ τον κόσμο, για να τον σώσει από διάφορες ασθένειες που τον μάστιζαν.

Ως γνωστό, ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των αναπήρων και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι εκτός όλων των άλλων θεραπεύει και τους τυφλούς.

Ωστόσο, ο άγνωστος τυπάκος που εμφανίστηκε στο Άστρος, δεν είχε κάνει το παραμικρό θαύμα. Επειδή όμως, δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία του, τον άφηναν να λέει ότι θέλει . Έτσι, σιγά σιγά , η φήμη ότι εμφανίστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας, εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Όπως ήταν επόμενο, όσοι έπασχαν από τα μάτια τους, τ’ αφτιά τους, τα πόδια τους και από ένα σωρό άλλες ασθένειες, παράτησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ξεκίνησαν να πάνε στο Άστρος, με την ελπίδα ότι θα γίνουν καλά.
Κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί οι ανάπηροι, ώστε από τα διάφορα χωριά που περνούσαν, έλεγαν οι άλλοι που τους έβλεπαν: «Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα».

Boing

Παροιμία Δεύτερη

Πολλές φορές όταν θέλουμε να υποβαθμίσουμε ή να απαξιώσουμε κάτι, χρησιμοποιούμε την έκφραση-παροιμία «Σιγά(Σπουδαία) τα λάχανα»

Η ιστορία πίσω από αυτή την παροιμία έχει ως εξής

Πριν από το 1821, σε κάποιο χωριό, πέρασε ο απεσταλμένος του Μπέη για να εισπράξει τη «δεκάτη».
Η δεκάτη ήταν και αυτή μία από τις πολλές φορολογίες εκείνων των χρόνων. Όλοι όμως οι χωρικοί του απάντησαν πως δεν είχαν να τον πληρώσουν γιατί τα λάχανά τους έμεναν απούλητα. Τότε, ο φοροεισπράκτορας τούς είπε πως θα έστελνε ζώα και ανθρώπους, για να φορτώσει τα λάχανα και έτσι να «πατσίζανε» με το χρέος τους. Έτσι και έγινε. Από τότε, έμεινε να λένε οι χωρικοί (προφανώς ειρωνικά): «Σπουδαία (σιγά) τα λάχανα», όταν επρόκειτο να «πατσίσουν» τούς οφειλόμενους φόρους, με λάχανα.

Παροιμία Τρίτη

Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση προς όλους εσάς που διαβάζετε το κείμενο.
Πόσες φορές, όταν θέλετε να κάνετε, τον φίλο σας, τον αδερφό σας ή ακόμα και κάποιον που δεν γνωρίζετε τόσο καλά, να σταματήσει να μιλάει, του λέτε την λέξη «Τουμπεκί» ;

Λοιπόν, η ιστορία πίσω από αυτήν την λέξη έχει ως εξήςΠαροιμία 2

«Τουμπεκί» λέγεται τουρκικά ο καπνός για τον αργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Τον αργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα και αργούσαν να τον προσφέρουν στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «Κάνε τουμπεκί», δηλαδή σταμάτησε τις συζητήσεις και φτιάξε τον καπνό.

Παροιμία Τέταρτη

Είσαι σε ένα καφέ με την παρέα σου και συζητάτε. Και λείπει κάποιος από την παρέα και διερωτάστε «που είναι ρε παιδιά ο Δημήτρης ;».
Εκείνη την στιγμή μπαίνει στο καφέ ο Δημήτρης και λέει ένας από την παρέα «Κατά φωνή και ο γάιδαρος»ntei ntei

Λοιπόν η ιστορία πίσω από αυτή την παροιμία έχει ως εξής

Οι Φαραώ είχαν γαϊδάρους εξημερωμένους, που τους χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο, που τους χρησιμοποιούμε κι εμείς σήμερα. Οι αρχαίοι, τους θεωρούσαν σαν σύμβολο πολλών αρετών και σαν ιερά ζώα. Θεωρούσαν μάλιστα, πως όταν ένας γάιδαρος γκάριζε, προτού αρχίσει μια μάχη, οι Θεοί τους προειδοποιούσαν για την νίκη.
Ήταν δηλαδή ένας καλός οιωνός. Κάποτε ο Φωκίωνας ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους Μακεδόνες του Φιλίππου, αλλά δεν ήταν τόσο βέβαιος για το αποτέλεσμα, επειδή οι στρατιώτες του ήταν λίγοι. Τότε αποφάσισε να αναβάλει για λίγες μέρες την επίθεση, ώσπου να του στείλουν τις επικουρίες, που του είχαν υποσχεθεί οι Αθηναίοι.
Πάνω όμως, που ήταν έτοιμος να διατάξει υποχώρηση, άκουσε ξαφνικά το γκάρισμα ενός γαϊδάρου απ’ το στρατόπεδό του. – Κατά φωνή κι ο γάιδαρος! αναφώνησε ενθουσιασμένος ο Φωκίωνας. Έτσι διέταξε ν’ αρχίσει η επίθεση, με την οποία νίκησε τους Μακεδόνες. Από τότε ο λόγος έμεινε, και τον λέμε συχνά, όταν βλέπουμε ξαφνικά κάποιον γνωστό ή φίλο μας, που δεν τον περιμέναμε.

Παροιμία Πέμπτη

Πολλές φορές στο παρελθόν, όταν βλέπω την παρέα μου να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και επίγνωση μιας σοβαρής κατάστασης, τους λέω, ότι «είμαστε για τα πανηγύρια». Από πού προήλθε όμως αυτή η παροιμία-έκφραση;

Η ιστορία έχει ως εξής

Στην Κόρινθο, που ήταν πλούσια πόλη, γίνονταν δύο πανηγύρια, για εμπόρους απ’ όλο τον κόσμο. Το καθένα είχε διάρκεια ενάμιση μήνα. Όταν την κατέκτησαν οι Φράγκοι, αυτά συνεχίστηκαν. Όσοι συμμετείχαν σ’ αυτά σαν να μην τρέχει τίποτα, έλεγαν, όταν τους ρωτούσαν, που πάνε : «είμαστε για τα πανηγύρια».