9:00, 13/06/2017 | Συντάκτης: Νίκος Πολιουδάκης

Wonder Woman: Γυναίκα και ταινία… θαύμα!

Θεοί και άνθρωποι. Ένας παραδεισένιος κόσμος, από τη μία και ο σκοτεινός, ο «κανονικός», ο επίγειος, ο γήινος από την άλλη. Το καλό και, κυρίως, το κακό. Ο πόλεμος, αλλά και ένα αδιαμφισβήτητο, διάχυτο, καθόλα αντιπολεμικό μήνυμα, τελικά, και μόνο μέσα από τη γοητευτική αφέλεια ή τις τραγικές διαπιστώσεις της ηρωίδας. Όλα αυτά, απλώς, συναποτελούν την ταινία «θαύμα», Wonder Woman, μια μεμονωμένη ταινία -παρουσίαση ουσιαστικά- του θηλυκού αυτού χαρακτήρα της DC comics, λίγο καιρό πριν τη μεγάλη… ένωση των υπερηρώων (βλ. παρακάτω)! 

Το φιλμ σκηνοθετεί μια γυναίκα, η Patty Jenkins (γνωστή κυρίως από το «Monster» του 2003, με τη μεταμορφωμένη, κυριολεκτικά προς το… χείριστο, Charlize Theron), κάτι ασυνήθιστο αναφορικά με ταινίες σούπερ ηρώων. Το αποτέλεσμα; Καταπληκτικό, πλην κάποιων υπερβολικών «αλτικών» σκηνών, που αγνοούμε αν πρόκειται για σκηνοθετική ματιά ή για ακολουθία του σεναρίου, αλλά αναγνωρίζοντας πως πάντα υπάρχουν σε μια ταινία με επίκεντρο το υπερφυσικό στοιχείο.

Το στόρι, δε, συνυπογράφει ο Zack Snyder φυσικά -όπως και στο ντεμπούτο της στον… προπομπό, Μπάτμαν εναντίον Σούπερμαν– με τους Allan Heinberg και Jason Fuchs, προσφέροντάς μας, ουσιαστικά, ένα «πρίκουελ» του περσινού φιλμ, όταν και τη γνωρίσαμε, παρουσιάζοντας συνάμα μία βασική ηρωίδα του επικείμενου και πολυαναμενόμενου Justice League (έρχεται στο τέλος του φθινοπώρου).

Πρωταγωνίστρια δεν είναι άλλη από τη σαγηνευτική, σκληροτράχηλη και ταυτόχρονα, με το πλέον φυσικό ύφος, γλυκύτατη, Gal Gadot, υποδυόμενη τη Diana. Πρόκειται για την εκλεκτή νεανίδα, η οποία αναθράφηκε ανάμεσα στις Αμαζόνες και τον κρυμμένο από τα μάτια του πραγματικού κόσμου τόπο τους. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας ήταν αυτός, που τους χάρισε τον… παράδεισο, ώστε εκεί να εκπαιδεύονται για χρόνια πολλά ως πολεμίστριες, ετοιμαζόμενες για μελλοντικές μάχες προς υπεράσπιση του καλού ανάμεσα στους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν «δηλητηριαστεί» από τον πολεμοχαρή θεό Άρη. Εκεί, επίσης, σε αυτό το μυστικό νησί κρύβεται και… το μοναδικό όπλο που μπορεί να εξοντώσει ένα θεό…

Όλα ξεκινούν από μια φωτογραφία, που λαμβάνει στο «σήμερα» η Diana, εν ώρα εργασίας, στο Παρίσι. Στην ουσία, η συνολική ιστορία αποτελεί τις σκέψεις και τις μνήμες, που η εν λόγω φωτογραφία ξυπνά στην Wonder Woman. Και αυτή η φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο, πέρα από την ασπρόμαυρη φωτό/προφανές «easter egg» στο Dawn of Justice, στην οποία η ίδια φαίνεται να ποζάρει με κάποιους τύπους-στρατιώτες κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, 100 χρόνια πριν δηλαδή, περίπου.

Η ιστορία της αν και ξεκινά αρχικά από τα παιδικά της χρόνια, κατά τα οποία ζει με ζήλο και δίψα ώστε να μοιάσει στις άτρωτες Αμαζόνες, τάχιστα περνά στο στάδιο της ενηλικίωσης της, όταν και αρχίσει να καταλαβαίνει τις… πολλές της δυνάμεις. Τότε δε, ο γαλήνιος τόπος, τον οποίο μόνο οι ιαχές των ασκούμενων πολεμιστριών και το ατσάλι από τα σπαθιά, τα βέλη και τα δόρατα αγρίευαν, θα παραβιαστεί από τους ανθρώπους, έστω κατά λάθος.

Πιο συγκεκριμένα, ο στρατιώτης και κατάσκοπος των βρετανικών δυνάμεων,  ονόματι Steve (Chris Pine), θα πέσει με το χτυπημένο από τα γερμανικά αντίπαλα πυρά αεροπλάνο του πάνω στον αόρατο, κρυφό, υδάτινο χώρο των Αμαζόνων. Οι εχθροί του θα τον ακολουθήσουν και μια μάχη εντός στο, κατά τ’ άλλα, ήρεμο τοπίο θα δώσει γνώση στην Diana για τα όσα αποτρόπαια συμβαίνουν στον κόσμο των ανθρώπων. Έτσι, η Diana θα ζητήσει να ακολουθήσει το Steve στην καρδιά του πολέμου, μην μπορώντας να μένει άπραγη και νιώθοντας πως το πεπρωμένο της την καλεί. Και τότε αρχίζει η πραγματική περιπέτεια…

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο, το «Wonder Woman» συνιστά μια βαθιά αντιπολεμική ταινία, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματεύεται τον πόλεμο, τη φρίκη του και το κακό, που κυριαρχεί και κινεί τα νήματα ανάμεσα στους ανθρώπους, εναντίον… των ανθρώπων. Αλλά γι’ αυτό και μόνο αξίζει. Αξίζει, γιατί μας δείχνει τη μεγάλη καμπούρα μας, αλλά και την καλή μας πλευρά, για την οποία αξίζει να αγωνιζόμαστε μέχρις εσχάτων.

Ναι, όλα αυτά, τα πετυχαίνει μια ταινία δράσης, μια ταινία βασισμένη σε κόμικς, σε αρχαιοελληνικούς μύθους και σε υπερβολές που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους. Ο οποίος όμως, ανέκαθεν με χαρακτηριστική ευκολία σκέφτεται και πράττει, βάλλοντας, κατά της ίδιας του της υπόστασης…

Δείτε εδώ το τρέιλερ, μην χάσετε την ταινία με τίποτα:

Νίκος Πολιουδάκης

Όσο για το "ποιος είμαι"... Τσέκαρε στην "επαναστατική" μας ομάδα (SREVOLUTION TEAM) και θα δεις... Γιατί δεν είμαι μόνος μου...