Το διεθνές ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά η αλλιώς η UNICEF,  είναι ένα πρόγραμμα  που εδρεύει στην πόλη της Νέας Υόρκης και παρέχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια για τα παιδιά και τις μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες, γνωστές οι περισσότερες και ως χώρες του τρίτου κόσμου. Για πάνω από 70 χρόνια, η UNICEF έχει γίνει ο υπερασπιστής των παιδιών σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, τη φυλή ή το οικονομικό υπόβαθρο.

 

 

Η προσφορά της και η δράση της σε στάδια μέσα από χρονολογίες σταθμούς.

 

1946-1979

 

Από τον καπνό και τις στάχτες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, μια κρίση προσφύγων εμφανίστηκε σε αντίθεση με οποιαδήποτε ο κόσμος είχε δει τα προηγούμενα χρόνια. Από αυτή την καταστροφή, η UNICEF δημιουργήθηκε για να ελαφρύνει το βάρος των πλέον ευάλωτων παιδιών του κόσμου.

 

1946: Το Διεθνές Ταμείο έκτακτης ανάγκης για παιδιά, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα παιδιά που πλήττονται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Το συγκεκριμένο ταμείο, ιδρύθηκε για λόγους υγείας προς αυτά τα τέκνα και ενίσχυσή τους  χωρίς διακρίσεις.

1947-1965: Κατά τη διάρκεια των 18 χρόνων  ως εκτελεστικός διευθυντής, ο Μόρις Πέιτ  επέκτεινε το έργο της UNICEF για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου των παιδιών και ενίσχυσε την συναίνεση ότι οι ανάγκες τους ξεπερνούν τις πολιτικές διαφορές.

1947: Η πρώτη ιδιωτική συμμετοχή της  UNICEF είχε γίνει πραγματικότητα, και η πρώτη Εθνική Επιτροπή εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1949: Η πρώτη ευχετήρια κάρτα UNICEF εκδόθηκε. Οι πωλήσεις τους σύντομα έγιναν μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων του οργανισμού. Οι Εθνικές Επιτροπές διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην πώληση δισεκατομμυρίων  καρτών κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά δεκαετιών.

1950: Λόγω της αναγκαιότητας για τη συνέχιση της δράσης και της ανακούφιση  των παιδιών από τα δεινά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρατείνει την εντολή της UNICEF, η οποία τόνιζε ιδιαίτερα την υποστήριξή της για όσα παιδιά βρισκόντουσαν εκτός Ευρώπης.

1953: Η UNICEF γίνεται ένα μόνιμο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών. Οι λέξεις «Διεθνές» και «έκτακτης ανάγκης» αφαιρούνται από την επίσημη ονομασία της, αλλά το ακρωνύμιο της διατηρείται.

Τα προγράμματα της UNICEF για νερό, για εξάλειψη της πείνας και για θέματα υγείας, επιδίωξαν να μειώσουν τις ασθένειες της παιδικής ηλικίας και το θάνατο. Οι εκστρατείες για την εξάλειψη των σιαγόνων και της λέπρας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.

1954: Ο Αγαπημένος διασκεδαστής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ντάνι Καγιέ γίνεται «Πρεσβευτής» της UNICEF.

1956: Περισσότερα από 13.000  κέντρα κοινωνικής πρόνοιας  για μητέρες και παιδιά, σε 102 χώρες λάμβαναν προμήθειες UNICEF και τεχνική κατάρτιση από το 1956 έως και το 1957.

1957: Η UNICEF ξεκινά νέα προγράμματα διατροφής. Οι Κοινότητες εκπαιδεύονταν σε κηπουρική λαχανικών, στην  διαχείριση ψαριών από την λίμνη, στα πουλερικά και στην κτηνοτροφία, και στην εκπαίδευση σε θέματα διατροφής.

1959:Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού ορίζει τα δικαιώματα με βάση την προστασία, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την στέγη και την καλή διατροφή τους.

1961:Νέες ενισχύσεις για προγράμματα εκπαίδευσης τίθονται σε ισχύ από την UNICEF, επεκτείνοντας τις δράσεις της για την αντιμετώπιση των αναγκών του συνόλου του παιδιού.

1964:Η Διάσκεψη Bellagio (ή αλλιώς η Διεθνής Στρογγυλή Τράπεζα για Παιδιά και Νέους στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό) στο Bellagio της Ιταλίας επικεντρώνεται σε τρόπους για να συνδεθεί η ευημερία των παιδιών με τα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια.

1965:Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη UNICEF για την «προώθηση της αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών». Ο χαρακτηρισμός Νόμπελ Ειρήνης αναγνωρίζει το έργο της για τα παιδιά, όπως επίσης το έργο για την ειρήνη.

1967:Εν μέσω μιας σημαντικής διαμάχης, ο οικογενειακός προγραμματισμός της UNICEF εγκρίθηκε. Η υποστήριξη του παρέχεται στο πλαίσιο της μητέρας και του παιδιού.

1968: Η UNICEF παρέχει βοήθεια για τις μητέρες και τα παιδιά σε εμφύλιες συγκρούσεις στη Νιγηρία και το Βιετνάμ, η οποία εξακολουθούσε  να προασπίζεται την φιλοσοφία της για μη-πολιτική και άνευ διακρίσεων ενίσχυση.

1971:Η Εκτελεστική Επιτροπή της UNICEF, επεκτείνει το έργο ενίσχυσης της στις υπηρεσίες οι οποίες βοηθούσαν παιδιά σε αστικές φτωχογειτονιές και παραγκουπόλεις.

Οι υπηρεσίες κινητοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή στέγης, τροφής, υγιεινής και νερού για τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ινδία από το Ανατολικό Πακιστάν, γνωστή σήμερα ως Μπαγκλαντές ήταν μια από τις σημαντικές κινήσεις εκείνης της χρονιάς.

1973:Η UNICEF αναπτύσσει ενισχύσεις για τη μη τυπική εκπαίδευση ιδίως, για τις αγροτικές κοινωνίες για τα παιδιά και τη νεολαία. Αυτό επιτρέπει την επέκταση στην εκπαίδευση και στον τομέα εργασίας, βοηθώντας στην ανάπτυξη των νέων.

1975: Η αντλία νερού εφευρέθηκε από τον Μάρκ τον δεύτερο, μετασχηματίζοντας την ζωή του χωριού.

1978:Η Διάσκεψη Άλμα-Άτα για την Υγεία, συγκαλείται από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  προωθώντας  την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και έδωσε έμφαση στις κοινότητες που βασίζονταν στην υγεία της οικογένειας.

1979:Λόγω του μη-πολιτικού καθεστώτος της UNICEF ήταν σε θέση να οδηγήσει τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό σε μεγάλες επιχειρήσεις αρωγής και αποκατάστασης σε όλη την Καμπότζη.

Τα Ηνωμένα Έθνη κηρύσσουν το 1979 ως Διεθνές Έτος του Παιδιού, ενώ κήρυξε επίσης την αύξηση της ευαισθητοποίησης των συνθηκών για την καλύτερη αντιμετώπισή τους και παρακίνησε ακόμα περισσότερο την δράση για τα δικαιώματα τους.
Στο τέλος του έτους, η UNICEF ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπεύθυνη για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων παρακολούθησης.

1980-1988:

1982: Η εκστρατεία της παιδικής επιβίωσης και της ανάπτυξής της είχε ξεκινήσει και προωθήθηκε  η δέσμη GOBI των μέτρων για την υγεία:

G για την παρακολούθηση της ανάπτυξης

O για επανυδάτωση στοματικής θεραπείας

Β για τον θηλασμό

Ι για την ανοσοποίηση.

1983: Η UNICEF ξεκινά την υποστήριξη ενός κύριου προγράμματος αλφαβητισμού της εκπαίδευσης και το ανέλαβαν από κοινού με την UNESCO.

1985: Η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ επιτρέπει για τρεις ημέρες μαζικούς εμβολιασμούς  των παιδιών εκεί. Η πρακτική των παιδιών ως ζώνη ειρήνης εφαρμόστηκε αργότερα στο Λίβανο το 1987, το Σουδάν το 1989, το Ιράκ, το 1991, και άλλες χώρες οι οποίες ήταν σε πόλεμο την δεκαετία του 1990.

1986: Η έκθεση των Παιδιών σε Ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αύξησε τη συνειδητοποίηση της ανάγκης της προστασίας τους.

Η οργάνωση Earth Run στην Ινδία συμβόλιζε μια παγκόσμια επιθυμία για την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία της, βοηθώντας επίσης στην αύξηση των κεφαλαίων της για την UNICEF.

1987: Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Mία μελέτη της UNICEF λοιπόν, η αλλιώς  (adjustment with a human face) απαίτησε εθνικά προγράμματα και οι πολιτικοί να προστατέψουν τα δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, κυρίως, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

 1988:Το Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού, που επέβλεπε την έρευνα για τα παιδιά είχε την έδρα του στο ιστορικό κτίριο Innocenti στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

 

1989-2005

 Οι πιεστικές ανάγκες για την προστασία των παιδιών έγινε σύνθημα από την UNICEF και λειτούργησε ως κίνητρο για να φέρει τους ηγέτες σε περισσότερες από 150 χώρες κοντά για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για λογαριασμό αυτών των πλασμάτων.

1989: 159 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

1990: Οι ηγέτες από 152 χώρες, στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα Παιδιά ενέκριναν την Παγκόσμια Διακήρυξη για την επιβίωση, την προστασία και την ανάπτυξη τους.

1993: Εξελίξεις στην παγκόσμια παρακολούθηση και την αξιολόγηση, οδηγούν την εκστρατεία της προόδου των εθνών, σε μια θέσπιση μιας ετήσιας καταγραφής των εθνικών επιδόσεων στην παγκόσμια μέτρηση της κατάστασης των παιδιών

1994: Η UNICEF και η UNESCO εφηύραν την διανομή στα παιδιά ενός σχολικού κουτιού(school in a box), μια παγκόσμια προσπάθεια για την υποστήριξη και την αδιάκοπη εκπαίδευση προς αυτά, σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.

1995: Κατά την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, οι ηγέτες του κόσμου ανανέωσαν την δέσμευσή τους για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

1996: Το ρεπορτάζ της  Graça Machel, με βάση τις Επιπτώσεις των ενόπλων συγκρούσεων στα παιδιά, περιγράφει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου προς αυτά και στηρίζει τους υποστηρικτές για την ειδική προστασία τους πάνω σε αυτά για την αποφυγή παρόμοιων συμπτώσεων που δεν φταίνε στην ουσία πουθενά για αυτές τις καταστάσεις.

1998: Η UNICEF υιοθετεί την προσέγγιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της στον προγραμματισμό, στον οποίο οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθοδηγούν όλες τις φάσεις των λειτουργιών  και των μεθόδων της επί του πρακτέου.

1999: Η UNICEF, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων παρεμβαίνουν  για να διαχειριστούν τα εμβόλια και άλλες επείγουσες υπηρεσίες υγείας για τα παιδιά που βρίσκονται σε χώρες με πόλεμο.

2002: Η Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών,  η πρώτη αφιερωμένη αποκλειστικά στα παιδιά, σχολιάζει την πρόοδο των στόχων που έθεσε η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του 1990 για αυτά τα άτομα.

2004: Η UNICEF και οι συνεργάτες της οργάνωσαν μια ταχεία ανθρωπιστική ανταπόκριση στο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη στην Ινδονησία.

 

2005-2010: Η UNICEF ξεκινά την ενωτική στήριξη για τα Παιδιά, την ένωση εκστρατείας κατά του AIDS  για την κινητοποίηση πόρων και την επιτάχυνση μιας ολοκληρωμένης προγραμματικής δράσης για όσα είναι ευάλωτα στον ιό HIV και το AIDS.

 

2006-2016: Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επίγνωση πλέον για τις ανισότητες των  γυναικών, των παιδιών και τον πιο ευάλωτων ατόμων, η UNICEF έτρεξε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες εξάλειψης αυτών των συνεπειών.

2010: Ένας  σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ, σκοτώνει περίπου 160.000 ανθρώπους και μετατοπίζει από τα σπίτια τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Αϊτή. Η UNICEF ηγείται της διεθνούς αντίδρασης εκ μέρους των παιδιών.

Η αναταραχή της Αραβικής Άνοιξης και η κρίση στη Συρία θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τη UNICEF και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

2012: Η UNICEF φιλοξενεί το πρώτο Φόρουμ της Παγκόσμιας Σύμπραξης για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Κατά την ένταξή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Ενίσχυση Διαφάνειας, η UNICEF δεσμεύεται σε μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλες τις εργασίες της, ώστε να μπορούν να γίνονται κατανοητές οι μέθοδοί της.

Κατά την ένταξή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Ενίσχυση Διαφάνειας, η UNICEF δεσμεύεται σε μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλες τις εργασίες της, ώστε να μπορούν να γίνονται κατανοητές οι μέθοδοί της.

2014: Η πρώτη έκδοση του RapidPro, μια ανοιχτή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις προσβάσεις της υγείας, της εκπαίδευσης και της εμπλοκής των νέων ξεκίνησε.

2015: Η Κινητή τεχνολογία κάνει τη διανομή φαρμάκων και των προμηθειών ταχύτερη και πιο έγκυρη, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

 

70 χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της UNICEF κι ολοένα και γιγαντώνεται. Από πολλούς υπάρχει ενίσχυση. Από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό κόσμο μέχρι τον οικονομικό και πέρα από κάθε σημείο του ορίζοντα. Για τα παιδάκια όλου του κόσμου και ιδιαίτερα αυτών των χωρών που οι πόλεμοι είναι δυστυχώς μια αισχρή ρουτίνα στην καθημερινότητά τους και δεν φταίνε σε τίποτα. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν έστω και σε ένα βαθμό αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά και οι γονείς τους, κυρίως στα είδη πρώτων αναγκών για μια αξιοπρεπή ζωή? Το μέλλον θα δείξει.

 

 

Επιμέλεια: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ