Συμπληρώνονται σήμερα 17 χρόνια από τη τραγική εκείνη μέρα, όπου 2973 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 αγνοούνται ακόμα και σήμερα, στη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έγινε ποτέ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 όλα άλλαξαν ξαφνικά. Τέσσερις αεροπειρατείες σε πτήσεις της American Airlines και United Airlines από ισλαμιστές τρομοκράτες με στόχο να πλήξουν το μεγαλύτερο εχθρό τους, την Αμερική.

Δύο εξ’αυτών συγκρούονται με τους Δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, ενώ ο τρίτος κατευθύνεται προς το Πεντάγωνο. Ο τέταρτος συνετρίβη (ευτυχώς) σε ανοιχτό χώρο.

Οι αεροπειρατές ανα πεντάδες σε κάθε πτήση, είχαν εκπαιδευτεί άρτια και μάλιστα ένας σε κάθε ομάδα, ήταν μυημένος και στην πτήση αεροσκάφους αλλά ποτέ σε πραγματικές συνθήκες.

Οι πτήσεις κατευθύνονται στο Λος Άντζελες και μία προς το Σαν Φρανσίσκο. Στις 8:46 τοπική ώρα ό χρόνος σταμάτησε… Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου κέντρου εμπορίου. Μόλις 17 λεπτά αργότερα η πτήση 175 της United Airlines συγκρούεται με τον Νότιο Πύργο και μεταδίδεται παγκοσμίως καθώς όλα τα μέσα έτρεχαν να καλύψουν την προηγούμενη σύγκρουση. 35 λεπτά αργότερα η πτήση 77 της Αmerican Airlines προσκρούει στο Πεντάγωνο, ενώ η πτήση 93 της United Airlines θα συντριβεί σε ανοιχτό χώρο, στη θάλασσα στις 10:03 τοπική ώρα, ενώ κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτόλιο, αλλά η σύγκρουση απετράπη καθώς επιβάτες επιχείρησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ο απολογισμός τραγικός. Οι εξελίξεις ραγδαίες και αλυσιδωτές. Η έννοια της βεντέτας κρύφτηκε στον βωμό της πάταξης της τρομοκρατίας, με τα αποτελέσματα αυτής της «κινητοποίησης» να είναι χειρότερα από ότι περιμέναμε.

Οι Η.Π.Α κηρύττουν τον πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν και στην Αλ Κάιντα που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν γίνεται ο Νο1 καταζητούμενος στο κόσμο και κρύβεται μέχρι το 2011 όπου φυλακίζεται στο Πακιστάν και εκτελείται.

Το 2003 το Ιράκ πήρε σειρά με τον Σαντάμ Χουσεΐν να θεωρείται παγκόσμια απειλή τρομοκρατίας καθώς είχε στη κατοχή του (όπως λέγεται), μαζικά όπλα καταστροφής.

Η τρομοκρατία δεν άφησε εκτός παιχνιδιού και την Ευρώπη. Το 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Μαδρίτη και λίγο αργότερα στο μετρό του Λονδίνου, αλλά και στη Κωνσταντινούπολη με εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων κοντά στην τράπεζα HSBC και στο αμερικανικό προξενείο. Ακόμα πιο πρόσφατες είναι οι άνανδρες επιθέσεις με θύματα αθώους πολίτες στο Παρίσι,στην Νίκαια της Γαλλίας,στην Μαδρίτη,στις Βρυξέλλες κ.α. Στο τελευταίο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζουάχρι, τονίζει πως αν δεν σταματήσουν τα “εγκλήματα” των Η.Π.Α, η “11η Σεπτεμβρίου” θα επαναληφθεί χιλιάδες φορές!

Σήμερα ο τομέας τη τρομοκρατίας αποτελεί αγκάθι για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς πίσω από θρησκευτικές και αιρετικές συνωμοσίες, κρύβονται διαφορετικά συμφέροντα, με την περίφημη Τζιχάντ, το Ισλαμικό κράτος και τον Ιερό Πόλεμο να καταγράφει καθημερινά δεκάδες αθώους πολίτες, θύματα εξωτερικών πολιτικών και συμφερόντων.

Τελικά ποιον εξυπηρετούν όλα αυτά; Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από έναν τέτοιο πόλεμο; Γιατί πέθαναν σχεδόν 3000 ψυχές εκείνο το μοιραίο πρωινό; Η τρομοκρατία ήταν, είναι και θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη παγκόσμια ειρήνη με τη χώρα μας να μη ξεφεύγει από αυτό τον τραγικό απολογισμό, μετρώντας (χρόνια πριν) και εκείνη πολλά θύματα της τρομοκρατίας.

Μόνο που σήμερα η τρομοκρατία έχει φορέσει τη μάσκα της κρίσης. Παίρνει την μορφή οικονομικού πολέμου και βίας και εξαπλώνεται παγκοσμίως με θύματα όλους τους πολίτες και με “τρομοκράτες” όλους τους εθνοσωτήρες που ανέλαβαν να οδηγήσουν το «αεροσκάφος» χωρίς..δίπλωμα.