14:20, 19/10/2016 | Συντάκτης: Χάρης Σταμίρης

Παρουσίαση και πρωτιά για τον νέο Kirin 960 της Huawei

Η Huawei, όπως και η Apple είναι απο τις μοναδικές εταιρείες τηλεφωνίας που κατασκευάζει τους δικούς της επεξεργαστές.

kirinchipΣήμερα, στην έκθεση της Σαγκάη της Κίνας, η Huawei παρουσίασε επίσημα τον επεξεργαστή που αναμένεται να ενσωματωθεί στην επόμενη ναυαρχίδα της κατά την αρχή του Νοέμβρη. Ο Kirin 960 χρησιμοποιεί τέσσερις καινούριους υψηλής απόδοσης ARM επεξεργαστές, Cortex-A73 και τέσσερις A53 χαμηλής απόδοσης 16nm αρχιτεκτονικής. Επίσης είναι ο πρώτος επεξεργαστής που θα χρησιμοποιεί τη κάρτα γραφικών Mali-G71 MP8, η οποία υπόσχεται μεγάλη βελτίωση στα γραφικά και στην απόδοση.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η Huawei έκανε επίδειξη τον Kirin 960, μέσω μίας δοκιμαστικής συσκευής της, αντιμετωπίζοντας το iPhone 7 Plus και Samsung Galaxy Note 7 στις 14 πιο κοινές εφαρμογές της Κίνας. Νικητής στη πρόκληση αυτή βγήκε ο Kirin 960 όπου εκκίνησε τις 13 στις 14 εφαρμογές πιο γρήγορα απο τους αντιπάλους του.

Αν και η Huawei διαθέτει νούμερα που δείχνουν ότι ο επεξεργαστής A10 της Apple εξακολουθεί να έχει την πρωτιά όταν μιλάμε για Single-Core απόδοση, με τις δοκιμές της δείχνει ότι ο Kirin 960 φεύγει μπροστά απο τον ανταγωνισμό όταν απευθυνόμαστε σε Multi-Core επίπεδο.

cpukirin960

Η GPU του Kirin 960, Mali-G71 είναι 180% ταχύτερη απο τη προηγούμενη γενιά Mali-T880, πλησιάζοντας τη δύναμη γραφικών του iPhone. Επιπλέον αυτό που ισχυρίζεται η Huawei είναι ότι η υποστήριξη αποθήκευσης UFS 2.1 προσφέρει ακόμα ταχύτερη αίσθηση στην απόδοση του Kirin.

Η Huawei μίλησε επίσης για τη δυνατότητα της κάμερας του νέου chip, αποδεικνύοντας πως ο νέος ISP (επεξεργαστής σήματος εικόνας) στοχεύει τη κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου «πιο κοντά στην όραση με αυτή του ανθρώπινου ματιού.» Σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκρινέστερες και πιο λεπτομερής εικόνες. Τέλος ο επεξεργαστής θα επιτρέπει ένα μεγαλύτερο εύρος επιλογών επανεστίασης απο ότι διατίθονταν στις προηγούμενες γεννιές. (Φυσικά, η συνολική ποιότητα της εικόνας θα εξαρτάται απο τους φακούς που θα συνεργάζονται με τον Kirin 960 στα ανερχόμενα τηλέφωνα).

Φημολογείται ότι το επόμενο τηλέφωνο της εταιρείας που θα ενσωματώνει τον νέο επεξεργαστή είναι το Mate 9 και θα εξοπλίζεται με σύστημα διπλού φακού όπως υπήρξε και στο Huawei P9.

 

Πηγή: PCBUILDING.GR

Χάρης Σταμίρης

Λατρεύω τη Πληροφορική και το Cinema, πάθος μου όμως είναι το Gaming. Δεν θυμάμαι τι ήταν το πρώτο πράγμα σε κονσόλα που έπιασα, θυμάμαι όμως ξεκάθαρα την εποχή που ξεκίνησα να παίζω Atari, στη συνέχεια Sega, Gameboy κι έπειτα "αφιέρωσα" τη ζωή μου στο Playstation. Κάπως έτσι μπήκα στο κόσμο του Gaming, με Mario, SONIC, Mortal Kombat, Tomb Raider και φυσικά με το παιχνίδι της λατρεμένης μου Naughty Dog - Crash Bandicoot. Το Gaming θα με ακολουθεί για πάντα!