13:34, 09/03/2016 | Συντάκτης: Νίκος Πολιουδάκης

«London has fallen»: Όταν… τόλμησε να «πέσει» η αγγλική πρωτεύουσα

«Τον Μike Bunning (Τζέραρντ Μπάτλερ) δε θα τον εξοργίζεις. Τον Mike!». Η πρόταση αυτή, κάλλιστα, θα μπορούσε να αποτελεί εναλλακτικά τον τίτλο του κειμένου και της σχετικής κριτικής γύρω από την ταινία «London has fallen» (μτφ: Το Λονδίνο έπεσε), με πρωταγωνιστή τον πάλαι ποτέ «Leonidas» από τους… μυθικούς «300» (2006). Ο Mike είναι ο… σωματο-φύλακας άγγελος του Προέδρου των ΗΠΑ (τον υποδύεται ο Άαρον Έκχαρτ) και σε αυτό το πλαίσιο, όποιος τολμά να τα βάλει με τον ίδιο και τον ιστάμενό του θα αντιμετωπίσει τις λεπίδες του και τις… ποτέ άστοχες σφαίρες του. Κάποιοι, για κακή τους τύχη, το τόλμησαν ξανά.

Η ταινία του Babac Najafi έρχεται απλώς ως συνέχεια του «Olympus has fallen» (2013), παίρνοντας τη σκυτάλη από το σκηνοθέτη Antoine Fuqua (2013), στον οποίο ανήκει το prequel. Μόνες ουσιαστικά διαφορές των δυο ταινιών αποτελούν η χώρα δράσης και η προέλευση των «κακών» τρομοκρατών, καθώς η υπόθεση μοιάζει εκνευριστικά ίδια. Αυτή τη φορά οι δράστες δεν είναι σχιστομάτηδες ασιάτες, αλλά -όλως περιέργως- προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, που ζητούν εκδίκηση από τη Δύση, τολμώντας με το τρομοκρατικό τους χτύπημα και το τελικό τους σχέδιο να αλλάξουν μια για πάντα τον κόσμο.

london

Στόχος των τρομοκρατών είναι η πρωτεύουσα της Αγγλίας, όπου θα βρεθούν οι ηγέτες των μεγάλων κρατών του κόσμου για την κηδεία του Πρωθυπουργού της βρετανικής χώρας, ο οποίος θα «φύγει» ανέλπιστα (;).

Τα μέτρα για την τελετή ταφής του θα είναι δρακόντεια, όμως η συνολική ηρεμία του βυθισμένου σε πένθος Λονδίνου θα ανησυχήσει τον προσωπικό φύλακα του Πλανητάρχη, Mike, που δε θα αργήσει να επιβεβαιωθεί. Οργανωτής εξ αποστάσεως της όλης παγίδας θανάτου θα είναι ο αρχιτρομοκράτης Aamir Barkawi, ενώ ο μεγάλος του γιος θα αναλάβει να διεκπεραιώσει κάτι… πολύ μεγάλο στο αγγλικό έδαφος, πέρα από το μαζικό δολοφονικό χτύπημα. Στόχος του είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι τρομοκράτες όμως θα λογαριάσουν χωρίς τον Mike Bunning, που θα κάνει πραγματικό χαμό, μετρώντας από νωρίς πτώματα από την εχθρική πλευρά. Όταν δε, θα επέλθει η απαγωγή του Προέδρου -και φίλου- του, ο χαμός αυτός θα μεγαλώσει. Τη συνολική επιχείρηση και την αντίδραση της Αμερικής θα συντονίσει ο αντιπρόεδρος… Μόργκαν Φρίμαν, σε ένα ρηχό ρόλο, που σίγουρα αδικεί τον ταλέντο του, ενώ εξαντλείται στο τέλος και πάλι σε ένα χιλιοπαιγμένο, στις αμερικανές παραγωγής δράσης, «God bless America»…

Κορυφαία σκηνή της ταινίας αποτελεί αναμφισβήτητα το «ντου» του πρωταγωνιστή με τη συνδρομή των αγγλικών ειδικών δυνάμεων στο χώρο, όπου κρατείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η κάμερα ακολουθεί τον Τζέραρντ Μπατλερ, ενίοτε προπορεύεται, ενώ μοντάζ πλάνων δεν υπάρχει ή δε φαίνεται να υπάρχει στη συγκεκριμένη, πραγματικά καθηλωτική, λήψη.

Δυνατό σημείο της ταινίας, πέρα από την τέλεια προαναφερθείσα σκηνοθετική πινελιά, αποτελεί ο ίδιος ο Τζέραρντ Μπάτλερ. Τον μάθαμε ουσιαστικά από τους «300» πριν 10 περίπου χρόνια. Τον ξαναγνωρίσαμε εν μέρει στο «Rock’n’Rolla» (2008), αλλά δεν μπόρεσε να μας εντυπωσιάσει, μένοντας… δεύτερος μπροστά στο συνολικό αριστούργημα του Γκάι Ρίτσι. Τον είδαμε και αλλού, αλλά το συμπέρασμά μας είναι πως ρόλοι όπως αυτός στο «London has Fallen» και την αντίστοιχη πρώτη ταινία του 2013 του ταιριάζουν γάντι. Αν και ο ρόλος αυτός δε διαφέρει πάρα πολύ από ένα διαφορετικό Μπρους Γουίλις στο Die hard ή τον Τζον Ραμπο, κοινώς έναν ικανό αμερικανό άνθρωπο του νόμου ή έναν πατριώτη/υπερ-στρατιώτη που θερίζει κόσμο, ο Mike Bunning μοιάζει με κάτι καινούργιο, μια φιγούρα, που καθιερώνεται (;).

Συνεπώς, η συνέχεια για τον αδάμαστο και ανελέητο προστάτη του προέδρου των ΗΠΑ μοιάζει δεδομένη. Ελπίζουμε απλώς το σενάριο της τρίτης -όταν γίνει- ταινίας να διαφέρει κάπως, να μην είναι τόσο… αναμενόμενο και να φέρει την έκπληξη, μην επιτρέποντας στους θεατές που θα αφήσουν την κινηματογραφική αίθουσα να κάνουν σχόλια για άλλη μια «αμερικανιά»…

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας του Najafi και σίγουρα πηγαίνετε στις αίθουσες αν θέλετε να απολαύσετε πολλή δράση:

Νίκος Πολιουδάκης

Όσο για το "ποιος είμαι"... Τσέκαρε στην "επαναστατική" μας ομάδα (SREVOLUTION TEAM) και θα δεις... Γιατί δεν είμαι μόνος μου...