ΕΣΥ που διαβάζεις αυτό το κείμενο. ΕΣΥ που επιχειρείς να ανακαλύψεις τα αίτια δημιουργίας αυτού του άρθρου. ΕΣΥ που κάθεσαι σπίτι και αδιαφορείς για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της εποχής μας. ΕΣΥ που στέκεσαι αμέτοχος σε κάθε δραματική και επίπονη εξέλιξη εις βάρος της δικής μας και της επόμενης γενιάς, της γενιάς των παιδιών σου και των εγγονών σου. ΕΣΥ που σκέφτεσαι «Τι λες τώρα ρε φίλε, άσε μας ήσυχους, που νομίζεις ότι θα αλλάξεις τα πάντα γύρω σου». Είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας;…..

ελληνας ζητιανος

ΕΣΥ που «διδάσκεις» ήθος στα σχολεία τα νέα παιδιά, που θέλουν να μορφωθούν για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να μπορούν να προσφέρουν έργο στην κοινωνία, να έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε μια χώρα προικισμένη και καταδικασμένη. ΕΣΥ που μετέτρεψες το «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», αλλά οι πράξεις σου φανερώνουν υποδούλωση και ταύτιση με το πρώτο παρά με το δεύτερο σύνθημα. ΕΣΥ που διδάχτηκες ηρωισμό και μαχητικότητα και αυταπάρνηση από τους προγόνους σου. Είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας;…..

ελληνας βουλη

ΕΣΥ που δηλώνεις πατριώτης και υπέρμαχος της χώρας σου, που δεν έχεις να ταΐσεις το παιδί σου, αλλά τόσα χρόνια ήσουν εγκλωβισμένος και γινόσουν «πρόβατο» και «πελατάκι» κάθε μεγαλοκαρχαρία, που μόνο εκμετάλλευση και ατομικά συμφέροντα τον ενδιέφεραν. ΕΣΥ που (δυστυχώς) ακόμα και σήμερα, «τρως» το παραμύθι και ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ να εθελοτυφλείς και να τους πιστεύεις. ΕΣΥ που αναγνωρίζεις και στηρίζεις αυτούς που σκότωσαν τους προγόνους σου και τους παππούδες σου. ΕΣΥ που βλέπεις την ανεργία στα ύψη και όσους “τυχερούς” δουλεύουν να πληρώνονται με “μαύρα” χρήματα. ΕΣΥ που παρέλαβες δεδομένες τις έννοιες ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ υγεία και παιδεία, αλλά στα παιδιά σου παραδίδεις έννοιες ζητούμενες, ούτε καν αμφισβητούμενες. Είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας;…..

Αρχίζεις και νευριάζεις… Αρχίζεις να κουράζεσαι και να αναρωτιέσαι που θα καταλήξει όλο αυτό.  «Γιατί το γράφεις αυτό ρε φίλε και τι προσπαθείς να μας αποδείξεις», αναρωτιέσαι εκνευρισμένος. Αυτή η απογοήτευση και ο θυμός πηγάζει από μια εσωτερική αυτοκριτική, που καλύπτεται από εγωισμό και ανικανότητα παραδοχής των δικών σου λαθών.

Εγώ όμως συνεχίζω να σε ταρακουνάω και να σε εκνευρίζω…

ελληνας αγαλμα

ΕΣΥ που έμαθες από τους ιστορικούς ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα του πολιτισμού, η αιτία δημιουργίας των τεχνών. ΕΣΥ που ήσουν, είσαι και θα είσαι περήφανος για οτιδήποτε καταφέραμε ιστορικά στο μακρινό, αλλά και το πρόσφατο παρελθόν. Πιστεύεις όλοι αυτοί θα ήταν περήφανοι για σένα και για όσα «καταφέραμε» να «γκρεμίσουμε»;

ελληνας επανασταση

ΕΣΥ που πιστεύεις στην αντικειμενική και ελεύθερη ενημέρωση. ΕΣΥ που κάνεις πως τα ξέρεις όλα και θεωρείσαι πιο έξυπνος από τον διπλανό σου, που προσπαθεί να σου πει κάτι διαφορετικό. ΕΣΥ που κυνικότατα διαλέγεις να μείνεις μακριά από όλα αυτά, γιατί πιστεύεις πως «τίποτα δεν θα αλλάξει». Είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας;…..

ελληνας πορεια

Καταλαβαίνεις, φαντάζομαι, πως έχεις μεγάλη, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη για ό,τι γίνεται γύρω μας. Συνειδητοποιείς πως το πρόβλημα δεν είναι, αν θα φάω σήμερα μόνο, αλλά να βρω δουλειά, για να φάω και αύριο και μεθαύριο, εγώ και η οικογένεια μου! Μου στέρησες το δικαίωμα να ελπίζω, να ονειρεύομαι, αλλά δε σε κατηγορώ, γιατί αυτό ήθελαν, να γίνεται πάντα. Διαίρει και βασίλευε. Τα πέτυχες τα ρουσφέτια σου; Τον έδιωξες τον αλλοδαπό που ήταν το πρόβλημα στην χώρα σου και τώρα μπορείς να ζήσεις μια ζωή ονειρεμένη; Αλήθεια, πόσες από αυτές τις αξίες, που αφήνεις στις επόμενες γενιές, συμβαδίζουν με τις έννοιες «φιλότιμο», «παλικαριά», «τσαγανό», «μεράκι» κ.α, που διαμηνύεις πως είσαι περήφανος, γιατί μόνο οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνουν; Είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας;…..

ελληνας αγωνες

Μην ντρέπεσαι, προλαβαίνεις ακόμα και τώρα να «ξυπνήσεις» και να διαπιστώσεις πως για το μόνο πράγμα που μπορείς ακόμα να είσαι περήφανος για την καταγωγή σου είναι η αγωνιστικότητα και το πάθος που διακατέχει το DNA σου και σου επιτρέπει ακόμα και την ύστατη στιγμή να τα αλλάξεις, να προσπαθήσεις έστω και τώρα και στο τέλος να έχεις το δικαίωμα να λες πως όντως «Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας».

Μπορεί να διαφωνείς, μπορεί να νομίζεις πως όλα είναι χαμένα, αλλά δε θα μου στερήσεις ΚΑΙ αυτό το δικαίωμα.

Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ…