17:40, 01/02/2016 | Συντάκτης: Χάρης Σταμίρης

Η κορυφαία πεντάδα κατασκευαστών στην Κίνα, Samsung εκτός!

Η χρονιά του 2015 τελείωσε και οι εκπλήξεις που επιφύλασσε το τελευταίο τρίμηνο του σχετικά με την κατανομή μεριδίου αγοράς των κορυφαίων κατασκευαστών ήταν αρκετές, με τη μεγαλύτερη να βρίσκει τη Νοτιοκορεάτικη εταιρεία Samsung εκτός πεντάδας αναφωνώντας «Houston we have a problem».

Στα πλαίσια της ερευνάς των εταιρειών Canalys και Strategy Analytics για την Κίνα, οι αριθμοί ανέδειξαν στη θέση του μεγάλου νικητή αναφορικά για όλο το 2015 τη Xiaomi (ΣσάοΜί) ενώ η Samsung «κατρακύλησε και βγήκε εκτός μάχης». Παρατηρώντας τη πρώτη πεντάδα βλέπουμε πως για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 έχουμε τη Huawei (Ουαγουέι) πρώτη με 15.2%, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκουμε τη Xiaomi με 14.8%, την Apple με 13.1% ενώ τις υπόλοιπες θέσεις τις κατέλαβαν η Vivo και η Oppo με ποσοστά 10% και 9.2% αντίστοιχα.

Η Samsung, πληρώνοντας τις επιλογές της, βγήκε εκτός πεντάδας στο μερίδιο αγοράς της Κίνας, κάτι που σαφώς προβληματίζει τα στελέχη της, σε αντίθεση με την Apple η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση και είναι η μόνη εταιρεία εκτός Κίνας που έχει μερίδιο αγοράς σε αυτή στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει στηριχτεί και έχει επενδύσει σε υψηλό βαθμό. (Να υπενθυμίσουμε για όσους δεν το γνωρίζουν  ότι τα πρόιοντα της Apple κατασκευάχονται απο τη Ταϊβανέζικη εταιρεία Hon Hai-Foxconn)

Αντίθετα, εντυπωσιάζει η Xiaomi η οποία στο μερίδιο αγοράς για ολόκληρο το 2015 στην Κίνα, «σκαρφάλωσε» στην κορυφή με ποσοστό 15.2%, αφήνοντας πίσω τη Huawei με 14.7% και την Apple στην τρίτη θέση με 12.5%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Xiaomi συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετικές συσκευές απο άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά και απο ποιότητα συσκευής σε χαμηλές τιμές όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για τις παγκόσμιες αγορές, κάτι που φαίνεται πως οι καταναλωτές «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερο.

Χάρης Σταμίρης

Λατρεύω τη Πληροφορική και το Cinema, πάθος μου όμως είναι το Gaming. Δεν θυμάμαι τι ήταν το πρώτο πράγμα σε κονσόλα που έπιασα, θυμάμαι όμως ξεκάθαρα την εποχή που ξεκίνησα να παίζω Atari, στη συνέχεια Sega, Gameboy κι έπειτα "αφιέρωσα" τη ζωή μου στο Playstation. Κάπως έτσι μπήκα στο κόσμο του Gaming, με Mario, SONIC, Mortal Kombat, Tomb Raider και φυσικά με το παιχνίδι της λατρεμένης μου Naughty Dog - Crash Bandicoot. Το Gaming θα με ακολουθεί για πάντα!