«Μεγάλο» βράδυ απόψε…

Η φάση των «8» ξεκινά σήμερα με την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του υπέρ-σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο να αντιμετωπίζει τη «συντηρητική» Πολωνία του «άσφαιρου» ως τώρα στην επίθεση Λεβαντόφσκι. Και οι δύο ομάδες για να φτάσουν ως εδώ, χρειάστηκαν στους «16» τον έξτρα χρόνο (από μηχανής θεός ο με λίγο χρόνο συμμετοχής Κουαρέσμα στο 115΄ απέναντι στην Κροατία) και τα πέναλτι (νίκη στα πέναλτι για την Πολωνία με αντίπαλο την Ελβετία, μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια), αντίστοιχα.

portogalia1

Το σύνολο του Πορτογάλου τεχνικού στηρίζεται στο σφιχτό του στήσιμο ξεκάθαρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η… μόνη εθνική από την ιβηρική χερσόνησο, που συνεχίζει στο Euro, πέρασε από τη φάση των ομίλων μόλις με τρεις ισοπαλίες (ως μια από τις καλύτερες τρίτες) και μόλις κατά την 3η αγωνιστική να «ανοίγει» το εύρος του σκορ (3-3 με την Ουγγαρία).

Η Πολωνία με τη σειρά της δεν πάει πίσω, καθώς από τη φάση των ομίλων, ναι μεν, πέρασε «εύκολα» με 7 βαθμούς, αλλά με ενεργητικό μόλις 2 τέρματα και παθητικό 0 σε τρία ματς. Κοινώς, λογικά το αποψινό βράδυ αναμένεται… μεγάλο (προβλέπουμε τουλάχιστον παράταση, με τη ρουλέτα να δείχνει το νικητή) και θα αποτελέσει πραγματική είδηση, αν η αναμέτρηση οδηγηθεί στο «over», γενικότερα.

 

Ουαλία-Βέλγιο και ο νικητής «ψηλά»

Το προκαθορισμένο στήσιμο των γκρουπς και η πορεία των ομάδων συνολικά τα έφερε έτσι, ώστε Ουαλία και Βέλγιο, πέραν των ομίλων, να μη συναντήσουν στους «16» κάποιον «τεράστιο» αντίπαλο, από την λίστα των θεωρητικών φαβορί για τον τελικό. Τα εμπόδια των Β. Ιρλανδίας και Ουγγαρίας ξεπεράστηκαν, αντίστοιχα (δίκαια για την ομάδα του Γκάρεθ  Μπέιλ, παρά το «λίγο» 1-0 και εκκωφαντικά για την εθνική του Βελγίου, που πέτυχε ένα από τα ευκολότερα over  στη φετινή διοργάνωση, με το καθαρό «καρέ» τους έναντι των Ούγγρων).

Ξεκινώντας από τους «φιλοξενούμενους» του αυριανού προημιτελικού, οι Βέλγοι είναι ίσως η πιο σταθερή ομάδα του τουρνουά (οι Ιταλοί ανήκουν σε κάποια… άλλη κατηγορία, αφού είναι οι μόνοι που έβαλαν δύσκολα στο Βέλγιο στην 1η αγωνιστική), έχοντας παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο ως τώρα και με έναν Αζάρ, που στα δύσκολα αναδεικνύεται σε μεγάλο ηγέτη (το τελευταίο 4-0 είναι εν πολλοίς δικό του προϊόν). Ωστόσο, το συνολικό της ταλέντο προηγείται του «δεκαριού» της και δε θα είναι τεράστιο ρίσκο να πούμε πως αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουαλίας, μπορεί να βλέπει μέχρι και… τελικό.

oyalia2

Το τελευταίο, ωστόσο, μπορεί να ισχύσει και για την παρέα των Ουαλών, που, από τη μεριά τους, έχουν έναν ξεκάθαρο ηγέτη, τον Μπέιλ, με συνοδοιπόρο τον ξανθομάλλη Ράμσεϊ. Συνεπώς, αν οι δυο τους κατά βάση πιάσουν καλή απόδοση, η Ουαλία μπορεί να μπει στην τετράδα και γιατί όχι να πάει και παραπάνω. Η λογική πάντως και η εικόνα ως τώρα γέρνει την πλάστιγγα, στα σημεία, υπέρ των Βέλγων.

 

 

Ο… πρώιμος τελικός

Ο προημιτελικός ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, σε δύο μέρες από τώρα, αναμφισβήτητα δεσπόζει στο πρόγραμμα της φάσης των «8», αφού ο νικητής του εν λόγω ζευγαριού λογικά θα βρεθεί στον τελικό. Η συγκεκριμένη κόντρα έχει προϊστορία, με τους σταθερά πολύ καλούς σε μεγάλες διοργανώσεις, είτε τις κατακτούν είτε όχι, να έχουν πάρει το μάθημά τους από τους Ιταλούς ήδη από τον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2006. Η Γερμανία ήταν τότε το φαβορί, αλλά η παρέα του Ντελ Πιέρο τότε την έκανε σε ένα βράδυ να μοιάζει λίγη για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο, το οποίο τελικά κατέκτησε εκείνη.

germania3

Η ιστορία, κοντινή ή μακρινή, παίζει λίγη μπάλα όμως. Στην παρούσα φάση τα «Πάντσερ» έρχονται με την φόρα και τον αέρα του κατακτητή του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2014, είναι συμπαγής και συνάμα εντυπωσιακή επιθετικά ομάδα, αν και πλην το τελευταίο νοκ άουτ ματς με τη Σλοβακία (3-0 υπέρ των Γερμανών), με την παρουσία της στους ομίλους δε θάμπωσε κανέναν (7 βαθμοί, με ενεργητικό μόλις 3 γκολ και παθητικό 0, ενώ στην πρεμιέρα χρειάστηκε πολύ ο Νόιερ). Κλιμακωτά όμως φαίνεται να έχει ανέβει.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία μοιάζει να έπιασε το «πικ» της στην αναμέτρηση με την Ισπανία, καθώς έκανε την τελευταία κάτοχο του θεσμού να μοιάζει «μικρή» ομάδα, βάζοντας τίτλους τέλους σε έναν κύκλο τεράστιων επιτυχιών τα τελευταία οχτώ χρόνια για την τελευταία. Κι αυτό, γιατί η Ιταλία έπαιξε παιχνίδι πρωτοβουλίας στο μεγαλύτερος μέρος του αγώνα αυτού, ενώ τους υπολοίπους στη φάση των ομίλων τους «πήρε» με προσήλωση στην άμυνα και το κέντρο, χτυπώντας την κατάλληλη στιγμή (2-0 με το Βέλγιο και 1-0 με τη Σουηδία). Κοινώς αν η Ιταλία θέλει να κάνει το χουνέρι στη Γερμανία, πρέπει να ντυθεί με… κοστούμι ομίλων, καθώς δε νομίζουμε η ομάδα του Λεβ να μην είναι προετοιμασμένη μετά και το κάζο της Ισπανίας.

Εν κατακλείδι, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επικίνδυνη. Η Γερμανία είναι η… Γερμανία των τελευταίων χρόνων, ενώ η Ιταλία «μανούλα» στα νοκ άουτ, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Αρνητικό για την τελευταία; Η απουσία των Ντε Ρόσι και Τιάγκο Μότα…

 

Γαλλία ή έκπληξη;

Τελευταίος χρονικά -και ίσως σε επίπεδο ενδιαφέροντος- έρχεται ο προημιτελικός Γαλλία-Ισλανδία την ερχόμενη Κυριακή. Οι οικοδεσπότες Γάλλοι είναι το φαβορί, αν και δια πυρός και σιδήρου έφτασαν στους «8»…

Την ίδια στιγμgallia4ή, το γεγονός και μόνο ότι πήρε τα παιχνίδια που έπρεπε (την Ιρλανδία με την… προσωπική ανατροπή του Γκριζμάν, 2-1, -x- αναίμακτο με την Ελβετία, 2-0 την Αλβανία και 2-1 τη Ρουμανία στο τέλος, αντίστοιχα), δείχνει ότι είναι σκληρό καρύδι, πέρα από το πλούσιο ταλέντο της, που αντικειμενικά δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο Παγέ είναι η βασική δύναμή της σε όλη αυτήν πορεία, αν και οι περισσότεροι θα περίμεναν τον Πογκμπά, ενώ ο Καντέ, το μοναδικό καθαρό αμυντικό της χαφ, αποτελεί σίγουρα την αποκάλυψη!

Στον αντίποδα, η ομάδα «έκπληξη» του θεσμού ήδη μέχρι εδώ είναι αναμφίβολα  η Ισλανδία των ποδοσφαιριστών με… κατάληξη -σον. Οι εξομοιώσεις με την πορεία της δική μας Εθνικής το 2004 έχουν ενδιαφέρον, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Και μην παίρνετε ως παράδειγμα την πρόσφατη νίλα της, μαθημένης να αποτυγχάνει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Εθνικής Αγγλίας. Σίγουρα, οι Ισλανδοί είναι μια ομάδα σφιχτή, με σχέδιο και με συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, με έμφαση την προσοχή στα μετόπισθεν. Το ενεργητικό-παθητικό 4-3 των ομίλων  (συγκομιδή 5 βαθμών) μιλά από μόνο του.

Αν η Ισλανδία καταφέρει το σχεδόν ακατόρθωτο απέναντι στη διοργανώτρια χώρα, θα πρόκειται για την έκπληξη των εκπλήξεων. Όμως, αντικειμενικά τα σπόρια δείχνουν Γαλλία, αφού, πρώτον, πάντα στο τέλος -ή λίγο πριν- στους αγώνες της φετινής διοργάνωσης τα καταφέρνουν, ενώ χρωστούν επιτέλους ένα παιχνίδι πλήρους επικράτησης.

 

*Όλοι οι αγώνες, αρχής γενομένης από απόψε και για τέσσερις συναπτές ημέρες, ξεκινούν στις 22:00 ώρα Ελλάδος.