Ένα μικρό χωριό της Σαρδηνίας παθιασμένο με το ποδόσφαιρο, η προαιώνια έχθρα ανάμεσα σε δύο αντίπαλες ομάδες, ένας έρωτας μετ’ εμποδίων, μια θανάσιμη αγροτική βεντέτα, η πτώση ενός αστέρα της διαιτησίας από τα ψηλά στα (πολύ) χαμηλά: αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ακαταμάχητα εκκεντρικής (και ενίοτε μαύρης) κωμωδίας του πρωτοεμφανιζόμενου Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Τζούκα. Μια ξεκαρδιστική σάτιρα-κριτική στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.

Παρακολουθήσαμε την ταινία στην ιδιωτική δημοσιογραφική προβολή στο σινεμά ΑΣΤΟΡ και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

 

σδγσγ

 

“Όλα όσα γνωρίζω περί ηθικής και πειθαρχίας τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο”. Η πασίγνωστη ατάκα του νομπελίστα Αλμπέρ Καμί ανοίγει την ιστορία της ταινίας. Η Ατλέτικο του μικρού χωριού Παμπαρίλε είναι το καμάρι όλων των κατοίκων. Μη φανταστείτε ότι είναι και πολλοί. Επίσης η Ατλέτικο είναι η χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα στο χειρότερο παράρτημα της Ιταλίας: την τρίτη κατηγορία της Σαρδηνίας. Οι ποδοσφαιριστές του τιμημένου αυτού συλλόγου είναι ατάλαντοι, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι ή ανήλικοι. Ο Μίστερ του συγκροτήματος αυτού, είναι ένας σοβαρός κυριούλης με αρχές και αξίες αλλά με ένα μικρό ελάττωμα. Είναι τυφλός! Το χωριό όμως ζει και αναπνέει για την ομάδα και πάντοτε την υποστηρίζει παρά τα ατυχή αποτελέσματα. Η βεντέτα που υπάρχει μεταξύ του Παμπαρίλε και του γειτονικού χωριού Μοντεκράστου αποτελεί καθημερινότητα, με την καζούρα συνήθως να προέρχεται από τον γαιοκτήμονα του Μοντεκράστου. Όμως η τύχη της Ατλέτικο μοιάζει να αλλάζει ριζικά με τον ερχομό ενός νεαρού ντόπιου παίκτη του Ματζούτζι ο οποίος επιστρέφει έπειτα από μια σύντομη περιπέτεια στα γήπεδα της Αργεντινής. Η μοίρα, όμως, θέλει την τελική έκβαση της διαμάχης τους να ορίζεται από την παράλληλη πορεία του φιλόδοξου Κρουτσιάνι, ενός αστέρα της διαιτησίας που κατέληξε στην δική τους κατηγορία όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς έβαλε άδοξο τέλος στη διεθνή του καριέρα.

 

larbitro
Η ταινία ο «Διαιτητής» μπλέκει τον ρεαλισμό με το γκροτέσκο. Ο Πάολο Τζούκα εμπνευσμένος από μια σειρά πραγματικών σκανδάλων από τον κόσμο του αθλητισμού, μας χαρίζει μια κοφτερή σάτιρα-κριτική στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Αναμιγνύει στοιχεία του παραλόγου και της επίδρασης του ποδοσφαίρου στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής βιοτικού επιπέδου και εθνικότητας. Την ίδια στιγμή, το επικό και το γκροτέσκο συναντιούνται, το εκλεπτυσμένο και το χοντροκομμένο συνυπάρχουν και μερικές φορές εναλλάσσονται με απρόβλεπτους τρόπους. Παράλληλα, με την εκθαμβωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία και την εικονοκλαστική σκηνοθεσία, γεμάτη ξεκαρδιστικές βιβλικές αναφορές. Ο «Διαιτητής» ξετυλίγει μια διαχρονική ιστορία για τη στρογγυλή θεά, τον έρωτα και το πεπρωμένο, στην καλύτερη παράδοση της αθάνατης ιταλικής κωμωδίας. Ο σκηνοθέτης μίλησε για την σκηνοθετική του ματιά.

Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ασπρόμαυρο για να επιτύχω επίσης τον μέγιστο βαθμό αφαίρεσης από την πραγματικότητα και από τον χρόνο, για να αποφύγω την πιθανότητα να εκληφθεί η ταινία ως μια αντικειμενική απεικόνιση του κόσμου του ποδοσφαίρου ή ενός συγκεκριμένου γεωγραφικού πλαισίου.

 

larbitrogr

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αισθητικής μας αναζήτησης είναι η ανάμιξη διαφορετικών προσεγγίσεων και κινηματογραφικών ειδών. Αυτό που κυριαρχεί είναι το κωμικό στοιχείο, αλλά επιλέξαμε να το εμπλουτίσουμε με πιο σκοτεινές αποχρώσεις: για παράδειγμα σε μερικές από τις στιγμές του προσωπικού ταξιδιού που οδηγεί τον διεθνή διαιτητή Κρουτσιάνι στην επαγγελματική του καταδίκη ή σε μια μικρή υποπλοκή που σχετίζεται με τους πατροπαράδοτους κώδικες του αγροτικού κόσμου της Σαρδηνίας.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στους κινηματογράφους από τη Weird Wave!


2013 | Ιταλία, Αργεντινή | Ασπρόμαυρο | Σκηνοθεσία: Πάολο Τζούκα | Σενάριο: Πάολο Τζούκα, Μπάρμπαρα Αλμπέρτι | Διεύθυνση φωτογραφίας: Πατρίτσιο Πατρίτσι | Πρωταγωνιστούν: Στέφανο Ακόρζι, Τζέπι Κουτσιάρι, Τζακόπο Κούλιν | Γλώσσα: Ιταλικά | Είδος: Kωμωδία | Διάρκεια: 96’