Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Al Jazeera έχει αποκτήσει τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης για την κάλυψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος χάντμπολ, ανδρών και γυναικών για το 2015 και το 2017. Η συμφωνία με τη διεθνή Ομοσπονδία χάντμπολ (IHF), έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες στο ποσό των 110 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, με το Al Jazeera να έχει εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα παραγωγής στα τέσσερα αυτά γεγονότα.

 

Το 2015 και το 2017 το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών που θα διεξαχθεί στο Κατάρ και τη Γαλλία αντίστοιχα, ενώ η Δανία και η Γερμανία θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις των γυναικών. Το Al Jazeera υπέβαλε την προσφορά του για τα δικαιώματα, τον Νοέμβριο, και η είδηση ότι η συμφωνία επετεύχθη, ήρθε το Δεκέμβριο του 2013. Η Γερμανία βάσει της UFA ήταν ο κάτοχος των δικαιωμάτων για το 2011 και το 2013, έχοντας πληρώσει περίπου 67 εκατομμύρια δολάρια για το προνόμιο της αποκλειστικής μετάδοσης.
Το ζήτημα που δημιουργείται σχετικά με τη μετάδοση των αγώνων είναι σημαντικό όχι μόνο για το συγκεκριμένο τουρνουά αλλά και για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν. Αυτό διότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ του 2015 θα έχει ελάχιστη ή μηδαμινή ραδιοφωνική κάλυψη, με την τηλεοπτική να μην διαφεύγει του προβλήματος, αφού και εκεί η μετάδοση θα είναι σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Η συμφωνία που έχει κλείσει το κανάλι Al Jazeera προκαλεί αρκετές ανησυχίες για διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ο τηλεοπτικός σταθμός beIN Sports δεν εκπέμπει σε όλες τις περιοχές που είχαν κάλυψη σε προηγούμενα πρωταθλήματα χάντμπολ. Επιπρόσθετα, η διαδικασία για το κλείσιμο των συμφωνιών με άλλα κανάλια προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής, έχουν υπογράψει μόνο το Eurosport Nordic (Σκανδιναβία), το SBS Discovery Media (Σουηδία), το TV2 (Νορβηγία), το RTVS (Σλοβενία) και το TVP (Πολωνία).
Στις αρχές του έτους, οι γερμανικοί σταθμοί ARD και ZDF αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των μεταδόσεων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ για το 2015. Μέχρι στιγμής, είναι απίθανο οι Γερμανοί τηλεθεατές να παρακολουθήσουν το γεγονός. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ισπανούς.

 

 

Στο ραδιόφωνο, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη

Συν τοις άλλοις, ενώ το Aljazeera δεν διαθέτει τους εξοπλισμούς για ραδιοφωνικές παραγωγές, έχει τα δικαιώματα για τις μεταδόσεις(!). Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και με τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση επισήμανε το ζήτημα αυτό στην IHF, το Μάρτιο του 2012. Στη συνέχεια, όταν έκλεισε η συμφωνία για τα δικαιώματα του πακέτου 2015-2017, η EBU ( Ένωση Ραδιοφωνικών μεταδόσεων) προσπάθησε ανεπιτυχώς να συνάψει μια συμφωνία στα μέτρα της ( μη-αποκλειστικές μεταδόσεις και μη αποκλειστικό εξοπλισμό) με τα κανάλια Al Jazeera και beIN Sports. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που η προσφορά του EURORADIO ήταν κοντά στις συμφωνίες των προηγούμενων χρόνων, το beIN Sports θεώρησε την προσφορά “αρκετά χαμηλή”.

Το IHF, μπορεί να έκλεισε μια αρκετά πλουσιοπάροχη συμφωνία, όμως αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με την διάθεση του στις μεταδόσεις, αφού οι χώρες που θα έχουν πρόσβαση στην μετάδοση θα είναι σημαντικά μειωμένες. Στις προηγούμενες δεκαετίες, αξίζει να σημειωθεί πως, ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τους ευρωπαϊκούς σταθμούς και τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Χάντμπολ. Το EURORADIO βρίσκεται σε επαφές με την IHF, προκειμένου να αναδειχθεί το ζήτημα, αλλά η ανταπόκριση είναι απογοητευτική.
Το IHF απάντησε:

“Θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως τα ραδιοφωνικά δικαιώματα βρίσκονται υπό την αυστηρή ευθύνη των συνεργατών μας beIN Sports και πως η beIN εργάζεται υπό την προστασία της Pitch International. Βρισκόμαστε σε επαφές προκειμένου να επιταχύνουμε το κλείσιμο της συμφωνίας και να είμαστε σίγουροι για το προϊόν που προσφέρουμε. Επιζητούμε την καλή και αδιάλειπτη μετάδοση των αγώνων, ωστόσο η τελική του μορφή ανήκει αποκλειστικά στους διανεμητές των μέσων”.

Το IHF ανέβασε κατακόρυφα τα έσοδα του, αλλά επικοινωνιακά, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα λόγω του ζητήματος με την μετάδοση του πρωταθλήματος χάντμπολ. Παράλληλα, το IHF προσκάλεσε δέκα περίπου εκπροσώπους μέσων, από κάθε χώρα που θα πάρει μέρος στους αγώνες. Αυτό προκάλεσε εντύπωση, αφού προσκλήθηκαν και μέσα που δεν είχαν τα δικαιώματα για μεταδόσεις.
Είναι φανερό από τη συμπεριφορά του IHF, πως δε δίνει την απαραίτητη σημασία για την ενίσχυση του χάντμπολ. Όσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ, οι ραδιοφωνικές παραγωγές θα αναγκαστούν να εκπέμψουν από στούντιο στις τις χώρες τους, ή θα παραιτηθούν από τις μεταδόσεις γενικά. Όσο για το μέλλον, τα επόμενα τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη στο σύνολό τους, ανήκουν επίσης ραδιοτηλεοπτικά στο Al Jazeera βάσει συμβολαίου. Ένα από αυτά, διεξάγεται στη Γαλλία όπου λόγω της συμφωνίας Λαμούρ, δεν υπάρχουν ραδιοτηλεοπτικοί περιορισμοί. Πράγμα που σημαίνει ότι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις μεταδόσεις του χάντμπολ θα συνεχιστεί και στο μέλλον αφού δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση.

Slivsvx350_UK

 

Επιμέλεια: Γιάννης Τσεντούρος, Ανδρέας Ζέρβας, Γιάννης Μιχαλάκος